​Фестивалът „Верея“ превърна Чикаго в българската „Копривщица“ в САЩ

30 състава и над 500 изпълнители от САЩ и Канада възпроизведоха българския фолклор на американска земя

Завършилият преди ден Пети пореден Фолклорен фестивал „Верея“ в Чикаго, надмина всички очаквания на българската общност. Той се превърна в истински събор на българското народно творчество в Америка. На 24 и 25 април т.г. фестивалът събра под мотото „Фолклорът е магия“ над 30 състава и над 500 изпълнители от САЩ и Канада.

Фестивалът „Верея“ в Чикаго се провежда от 2011 г. Негов организатор е Фолклорен клуб „Верея“. На първото издание се събират 4 състава и стотина участници, които на всяко следващо издание стават все повече. Този събор популяризира по невероятен начин нашия фолклор, като събира на едно място български певчески и танцови ансамбли от различни градове, щати и страни в Северна Америка, разказва сайтът EuroChicago.com.

Два дни залата на гимназията Elk Grove в Elk Grove Village, Чикаго, предоставена със съдействието на Малко българско училище, се изпълваше със зрители и участници. Професионалисти и любители, възрастни и деца от Чикаго, Лос Анжелис, Ню Йорк, Бостън, Сент Луис, Детройт, Денвър, Сиатъл, Съни Вейл, Сан Хосе, Тампа, от Минесота и от Атланта, от Торонто, Калгари и Онтарио. Те извиваха хора, тропаха ръченици, пяха български народни песни, и се радваха всички – и изпълнители, и публика, на това невероятно събитие.

„101 каба гайди“ дойдоха от Ню Йорк, магията на гласовете – от „Българските гласове“ от Сиатъл, „Гласовете на Малка България“ от Чикаго, „Млади български гласове“ от Ню Йорк… Впечатлени от красивата атмосфера и масовост на фестивала, някои го сравниха със събора в Копривщица.

Домакините от Фолклорен клуб “Верея” и главният организатор, ръководителят на ФК „Верея“ Константин Маринов, положиха всички усилия и осигуриха невероятна организация за събитието, макар че финансирането на фестивала продължава да бъде сериозен проблем. А участниците в събитието, много от които трябваше да пропътуват дълги разстояния, за да танцуват и пеят на фестивала, дойдоха тук, в Българското Чикаго, най-вече на собствени разноски или подпомогнати от благородни съмишленици. Но атмосферата и преживявания си струваха усилията и на организатори, и на участници.

Фестивалът бе открит на 24 април с изпълнение на Фолклорен клуб „Верея“. Последваха изпълнения на съставите от Чикаго „Ethnic Dance“, „Rise Up“ и „Света София“, и на „Bulgarian Spirit“ /“Български дух“/ от Сент Луис. После на сцената излезе певчески състав „Гласовете на Малка България“ – Чикаго и на „Bulgarian Нeritage“ /“Българско наследство“/ – Чикаго. Последваха изпълнения на детски състави към Малко Българско училище и Академия „Мечо Пух“, група „Нашенчетата“ от Училище „Слънчогледи“, пак от Чикаго. Денят завърши с изпълнение на танцов ансамбъл „Хоро“ от Чикаго.

На 25 април първи на сцената излязоха „101 каба гайди“ от Ню Йорк, последвани от Ансамбъл „Верея“ от Чикаго, „Български гласове“ от Сиатъл, „Родни ритми“ от Орландо, Флорида, „Opa-Hey LA“ /Опа-хей Ел Ей / от Лос Анжелис, „Българи“ от Минесота. После зрителите се насладиха на изпълненията на съставите към училище „Български език“ от Сент Луис, „Водица“ към Българско училище „Хан Аспарух“ от Sunnyvale /СъниВейл/, Калифорния, „Млади български гласове“ от Ню Йорк. Магията бе продължена от танцьорите от „Хайде на хорото“ от Калгари, Канада, „Роса“ от Атланта, „Seattle-cheta“ /Сиатъл чета/ от Сиатъл, „Приятели на българския танц“ от Детройт… Последваха изпълнения на „Balkanica Folk“ /Балканика Фолк/ от Денвър, „Босилек“ от Ню Йорк, „Рипни, Калинке“ от Сан Хосе, „Gorana Dance“ /Горана Данс/“ и „Gorana Junior“ /Горана Джуниър/ от Ню Йорк, „Извор“ от Детройт, „Лудо-младо“ от Бостън. Два състава с името „Димитровче“, детски и за възрастни от Торонто, Канада, се качиха на сцената в Elk Grove Village, последвани от „Elite“ /Елит/от Тампа, Флорида.

Фестивалният ден на 25 април продължи цели пет часа. Българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов, заедно със съпругата си и двете си деца (от които едното на една годинка), беше в залата през цялото време. Но най-малкият зрител на фестивала се оказа тримесечно бебе. Фестивалът завърши с голямо българско хоро, което всички в залата – и участници, и зрители, изиграха заедно.

Накрая на това прекрасно събитие г-н Стоилов връчи на организатора на фестивала Константин Маринов почетен знак на Държавната агенция на българите в чужбина. Организаторите на фестивала раздадоха на всяка от участвалите групи и състави специално ушити знамена с техните имена, които те могат да използват при различни шествия и събития, представяйки своите състави и клубове.

От името на EuroChicago.com. г-жа Петранка Стаматова връчи на г-н Маринов, като ръководител на ансамбъл „Верея“ и организатор и на миналогодишния фестивал, почетен плакет на Eurochicago.com за „Българско събитие на годината – 2014″.