Българският филм "Бащата" спечели голямата награда на Карлови Вари

Българската победа е в заглавията на големите издания, отразяващи киноиндустрията

Екипът на филма "Бащата" на церемонията по награждаването на фестивала Карлови Вари

Екипът на филма "Бащата" на церемонията по награждаването на фестивала Карлови Вари

Филмът "Бащата" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда "Кристален глобус" на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия.

Още след представянето си на фестивала творбата предизвика интереса не само на чешките, но и на международните филмови медии. Престижното издание "Варайъти", което го нарече "филм - терапия, смесваща смях и скръб".

Днес българската победа е в заглавията на всички големи издания, отразяващи киноиндустрията, като "Холивуд рипортър", "Индиуайър" и "Дедлайн".

В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

В интервю за "Дневник" от фестивала Вълчанов и Грозева споделиха, че са имали нужда да направят този филм. Снимките му са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г.. От идеята до реализацията обаче минават четири години.

Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.

"Когато майката на Петър почина, по лични причини нямахме възможност много да скърбим. Но дойде един момент, когато се оказа, че имаме нужда да се заровим в тази история, защото тя сама напираше да излезе", допълва Грозева.

Това не е първо отличие за режисьорския дует. Предишните им филми "Слава" и "Урок" имат съответно 50 и близо 40 отличия от фестивални участия. И въпреки успехите си по фестивалите в света, двамата отбелязват: "Жалко, че навънка филмите ни имат повече публика, отколкото у нас."