Белене - от място на страдание до място за памет

За тази 70-годишнина не успяхме да изградим мемориален парк в Белене в памет на жертвите на тоталитарните режими, споделя Паоло Кортези

Паоло Кортези

Паоло Кортези

В Белене днес ще се проведе научна конференция по повод 70 години от създаването на бившето трудово-възпитателно общежитие на остров Персин. Мотото на проявата е "Белене - енергия за бъдещето", а организатор е Културният център "Евгений Босилков“. 

Свои изследвания по темата на конференцията в Белене ще представят Борислав Скочев - автор на книга "Концлагерът "Белене" 1949-1987 г", д-р Момчил Методиев - историк, главен редактор на списание "Християнство и Култура", д-р Ана Лулева - учен от БАН, доц. д-р Даниела Колева - автор на книга "Белене - място на памет?", а Луиза Славкова ще представи европейската платформа за паметта. Отец Паоло Кортези ще говори за своята гледна точка като духовник и чужденец. Той е и председател на Културния център „Евгений Босилков“.

„Истинска енергия е тази, която работи в Белене и може да е позитивна енергия за целия български народ - енергията на невинните хора, на мъчениците, енергията от кръвта на мъчениците. Какво може да бъде за нас това място на страдание, как може да го превърнем в място за памет, как може да използваме всички енергии от там за бъдещето, за възпитанието, да черпим ценности, да пораснем и да бъдем по-добри. От място на страдание – до място за памет“, казва отец Кортези.

По различни причини за тази 70-годишнина не успяхме да изградим мемориален парк в Белене в памет на жертвите на тоталитарните режими, каза още той и добави:

„В последните години се опитваме да превърнем Белене от символ на страданието до символ на достойнството, до символ на съжителство между различни, до символ на помирението чрез паметта на невинните жертви“.

Конференцията ще се проведе в Културен център „Евгений Босилков –Белене“ от 10.30 до 16 часа.