Галерия „Капана” – новата перла на пловдивските художници

Кметът на пловдивския район „Централен” Георги Стаменов реализира проекта за 100 дни

Кметът на Половдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Стаменов откриват галерията

Кметът на Половдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Стаменов откриват галерията

Пламен Асенов

Колко художествени галерии му трябват на един град, за да поддържа и развива славата си на истински духовен център? 
Пловдив отговаря – колкото повече, толкова по-добре. Но не просто отговаря, а пълни тези галерии с изящни картини и стойностна публика. Или обратно, ако предпочитате – със стойностни картини и изящна публика. Е, поне в повечето случаи, де.   
Но тъй като в града под тепетата галериите наистина никога не стигат, онзи ден се откри най-новата и най-голямата. Тя се казва „Капана” и е на три нива – две изложбени, плюс едно за депо, както и за срещи, литературни четения и други артистични дейности. Разположена е на площ от над 1 000 кв. м., а ремонтът на стойност 1 милион лева бе завършен 

за сто дни

Галерията е съименник на вече придобилия голяма артистична и бохемска слава пловдивски квартал „Капана”, но според кмета Иван Тотев именно тя ще даде добавена стойност на квартала, а не обратно. 
На откриването пък Георги Стаменов, кмет на пловдивския район „Централен”, на чиято територия се намира Галерия „Капана”, напълно в тон с артистичната атмосфера на мястото и събитието, заяви: „Тук имаме още една перла на пловдивското изкуство, с която ще се гордеем в годините занапред”. 

Това мнение среща сериозна подкрепа и сред самите художници. 
„Галерия „Капана” много ми хареса. За първи път Пловдив има едно наистина

достойно галерийно пространство,

което съответства на духа на времето” – каза за Faktor.bg Иван Тотев, един от най-значимите български скулптори, който живее и работи в Пловдив. „Тук има и още две неща, които са много важни за добрия контакт между автор, творба и публика – добави той. – Първо, новата изложбена площ е в център на града, на самата Главна улица, и второ - като вътрешно пространство е проектирана специално за галерия, не е пригодена за целта”.  
Първата експозиция в Галерия „Капана” е „Избрано от фонда на Община Пловдив”, а куратор на проекта е директорът на пловдивската Градска художествена галерия Красимир Линков. „Тази експозиция представя ретроспекция на начина, по който се е развивало пловдивското изкуство през годините” – подчертава той. От 2 700 творби в общинския фонд, Линков е подбрал над 250, всички на изтъкнати пловдивски художници – Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Кольо Витковски и десетки други. 
Въпреки огромната си изложбена площ обаче, дори Галерия „Капана” се оказа малка да побере толкова много талант, така че „Избрано от фонда” практически ще се реализира в две части – сега, на първия етап, се представят 110 живописни платна, а на следващия ще могат да се видят и близо 150 графики. 
Ами наздраве Ви за новата галерийна перла, приятели художници!