Лувърът се усъмни в картина на Леонардо да Винчи

Най-скъпата картина в света няма да бъде включена в юбилейната изложба с творби на ренесансовия гений

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи

Лувърът отказа да включи най-скъпата картина в света в голямата си изложба с творби на Леонардо да Винчи повод 500 години от смъртта на ренесансовия гений. Експертите на най-известния музей в света смятат, че Леонардо не е рисувал “Салватор мунди” (“Спасителят на света”) и платното може да участва в юбилейната експозиция само ако под него пише, че е изработено в ателието на Леонарно, а не, че той е автор на картината. На нея Иисус  е изобразен в ренесансова роба, давайки благословия с дясната си ръка и държейки кристално кълбо в лявата.

Светът прикова погледите си в нея на 15 ноември 2017 г., когато на търг в "Кристи‘с" принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман брои рекордните 450 млн. долара, правейки “Салватор мунди” най-скъпата картина в света. Целта тогава беше тя да стане част от изложба в “Лувъра Абу Даби”, но събитието беше отложено.

Съмненията, че Леонарно е авторът на картината с лика на Исус обаче започнат още през 2005 г.
Тогава “Салватор мунди” е закупена от двама американски търговци на антики за 1,175 долара. След дълги спорове най-известните реставратори и изкуствоведи се произнесоха, че четката е държал лично Леонардо. Решението бе историческо, защото съществуват още около 20 други версии на картината, направени от ученици и последователи на Леонардо. И тогава се смяташе, че оригиналът най-после е намерен.
През 2011 г. картината бе включена в изложба на Националната галерия в Лондон, с което бе окончателно легитимирана като творба на флорентинеца.

При закупуването й от саудитския принц Мохамед бин Салман спорът за авторството отново избухна. "Дейли мейл" публикува снимки, доказващи, че някой е "изгладил" робата на Исус. Според фотосите картината е дорисувана в периода между излагането й в Националната галерия в Лондон през 2011 г. и аукциона на "Кристи‘с" през ноември 2017 г.

Промените са в гънките на робата на лявото рамо на Христос, които се виждат през 2011-а и отсъстват през 2017-а. Накрая говорител на "Кристи‘с" потвърди, че Диана Модестини, първоначалният реставратор на картината, е работила отново върху нея преди продажбата й.

Сега автентичността на платното отново е поставена под въпрос. Историкът Бен Луис твърди, че ако се докаже, че картината не е нарисувана лично от Леонардо, а от негови ученици, нейната цена ще падне до около 1,5 млн. долара. Така Лувърът, който притежава най-голямата колекция от творби на италианския художник, засега отказва да включи в изложбата “Салватор Мунди”.

da_vinchi1.jpg

Картината "Салватор мунди"