Легендарният "Уудсток" става на половин век през 2019

През август фестивалът ще събере на същите полета на север от Ню Йорк звезди и млади таланти, за да отбележи своя златен юбилей

Музикалният фестивал "Уудсток", който се превърна в един от символите на хипи културата, тази година ще отбележи 50-годишен юбилей. По този повод през август на същите полета, северно от Ню Йорк, ще бъде организирано специално събитие, насочено към различните поколения, писа "Ройтерс".

Тридневният фестивал за "музика, култура и общност" ще отбележи "златната годишнина на историческото място на фестивала "Уудсток" от 1969", обявиха oт организацията с нестопанска цел The Bethel Woods Сenter. В момента тя притежава 15 хектара от въпросното поле, на което се провежда първото издание преди точно 50 години. Обявеното тържество, което ще е между 16 и 18 август, се готви да привлече с програмата си колкото се може повече поколения.

Ще има изпълнения на живо от различни изпълнители - както утвърдени, така и новоизгряващи, от различни жанрове и десетилетия, както и разговори с водещи футуристи и технологични експерти. Все още обаче няма обявени конкретни имена. Партньор в организацията са концертните промоутъри от Live Nation.

Първото издание на "Уудсток" през 1969 г. е обявено като "три дни на мир и музика". В него участват над 30 изпълнители, сред които са Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, The Who, The Band и Grateful Dead. Те излизат пред публика от около 400 хил. души, повечето от които гледат безплатно и къмпингуват в калната околност. Фестивалът е документиран във филма на Майкъл Уадли "Уддсток", излязъл през 1970 г. и спечелил "Оскар".

Макар да е известен като Уудсток, фестивалът всъщност се провежда в Бетел на около 110 км южно от Уудсток и на около 144 км северно от Ню Йорк сити.

Събитието на The Bethel Woods обаче няма връзка с Майкъл Ланг - промоутъра на фестивала от 1969 г., който също сподели, че възнамерява да отбележи 50-годишнината, но все още не е обявил конкретни планове за това. Подобни юбилейни събития са правени още през 1994, 1998 и 1999 г.

През 2009 г. пред "Ню Йорк таймс" авторът на идеята за фестивала коментира Арти Корнфелд коментира: "Не може да има друг "Уудсток", защото не може да бъде повторен един шедьовър на изкуството. Той беше антибизнес и антикапиталистически. Днес повечето от фестивалите използват проблемите на хората, за да правят пари." Тогава изданието допълни, че безредиците, избухнали на концерта през 1999 г. заради комерсиализацията, скъпотията и лошата организация, попариха надеждите за юбилеен фестивал по случай 40-ата годишнина.

Сега е ред да видим дали е възможно да се организира 50-годишнината. Много от оригиналните изпълнители на първото му издание през 1969 г. вече не са сред живите. Онези, които пък продължават музикалната си кариера, макар и на възраст над 70 години, са американската певица, композитор и активист Джоан Бейз, Роджър Долтри и Пийт Таунсенд от The Who, Дейвид Кросби, Нийл Йънг, Греъм Наш и Стивън Стилс от "Кросби, Стилс, Наш и Йънг".