Курти: ЕС трябва да премахне наказателните мерки срещу Косово

„Косово изпълни всички изисквания"

Албин Курти

Албин Курти

„Косово изпълни всички изисквания на ЕС за премахване на наложените му мерки и те трябва да бъдат премахнати.“

Това заяви косовският парламент Албин Курти по време на заседание на Министерския съвет за европейска интеграция, съобщи „Коха“.

"Мерките, които са в сила срещу Косово, противоречат на усилията на региона за ускорена интеграция в ЕС, особено в плана за растеж и неговата цел. От друга страна, ние продължаваме с усилията си за разкриване на повече възможности в рамките на диалога за реформи в ЕС. В този контекст сме изпълнили всички изисквания на ЕС за премахване на ограничителните мерки и тези мерки трябва да бъдат премахнати." - каза Курти.

Министър-председателят добави, че Косово е готово не само да получи статут на страна-кандидатка за членство в ЕС, но и да започне преговорите за присъединяване.

"Вярваме, че членството в ЕС трябва да се основава на меритокрация, а като най-напредналата демокрация в региона сме готови да отговорим на хилядите технически въпроси, които ни задава Европейската комисия. В сравнение с региона Косово е готово не само за статута на кандидат, но и за започване на преговори и отваряне на многото глави за членство. Членството в ЕС е стратегически избор, ние направихме избор там, а към Програмата за европейски реформи се отнасяме много сериозно от началото на мандата." - заяви Курти./БГНЕС