Курти към Макрон: Белград сплашва сърбите, насърчава престъпни групи да рушат реда в Северно Косово

Макрон подчерта, че Косово е надежден партньор на Франция и останалите евроатлантически съюзници

Албин Курти

Албин Курти

Президентът на Косово Вьоса Османи и министър-председателят Албин Курти се срещнаха вчера в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон. Те обсъдиха диалога между Белград и Прищина, региона и нововъзникналата ситуация в Северно Косово.

След срещата Османи и Курти направиха съвместно изявление, в което заявяват, че са благодарили на Макрон за ангажимента на Франция и Германия да се даде нова динамика на процеса на диалог в Брюксел, съобщи KoSSev.info.

От друга страна те казаха, че институциите на Косово са ангажирани с този процес, но ако той се основава на "запазване на суверенитета, конституционния ред, териториалната цялост и функционалността на Косово".

Курти и Османи също казаха на Макрон, че Косово е предложило обща рамка на споразумението, но също така оцениха, че френско-германското предложение служи като добра основа за по-нататъшни разговори.

Те се позоваха и на последните събития в Северно Косово и казаха на френския президент, че институциите на Косово остават ангажирани с мира, стабилността и гарантирането на безопасна среда за всички граждани.

На срещата с френския президент те обвиниха Сърбия в "дестабилизиращи тенденции". Според тях официален Белград прави това, като „укрепва незаконните си структури в Косово, сплашва сръбските граждани и насърчава престъпни групи да нарушават реда и закона в Севера“.

Османи и Курти казаха, че Косово „ще продължи да бъде координирано с международните партньори за решаване на предизвикателствата пред сигурността“.

В същото време на Макрон е казано, че Прищина „продължава да бъде пример в региона и извън него по отношение на защитата на правата на общностите, които не са мнозинство“, но също така, че е надежден партньор на Франция и други евроатлантически съюзници.

Представителите на Прищина обсъдиха с френския президент и конкретните стъпки, които предприемат за членството на Косово в евроатлантическите структури. Те отново поискаха продължаване на подкрепата на Франция за членство в Съвета на Европа, в програмата на НАТО - Партньорство за мир, както и искането на Косово за членство в ЕС и други международни организации.

Малко по-рано с Макрон се срещна и сръбският президент Александър Вучич. Той каза, че е имал добър и съдържателен разговор по много важни теми, че са говорили и за ситуацията в Косово, но също така има неща, за които не може да говори публично. Той обяви, че най-вероятно няма да се срещне с премиера на Косово, а по повод медийните спекулации относно плана за обсъждане на Съюза за сръбските общини като част от френско-германския план каза, че "няма отхвърля дискусия за това" и че "той не е идиот".

Вучич обвини Прищина, че не изпълнява договореното в Брюксел.

Очаква се днес сутринта Вучич и Курти да имат двустранни срещи с върховния представител на ЕС Жозеп Борел. /БГНЕС