Курти към Столтенберг: 2023 беше годината на сръбската агресия

Той спомена 48-те бази на Сърбия, разположени по границата с Косово

Албин Курти

Албин Курти

Премиерът на Косово Албин Курти сподели с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг резултатите от разследването на косовските институции за сигурност по случая с терористичната атака в Банска на 24 септември, при която беше убит полицаят Африм Буняку, както и с отвличането на трима косовски полицаи на 14 юни, съобщи „Коха“.

"Що се отнася до последното, министър-председателят Курти сподели със секретаря на НАТО Столтенберг резултатите от процеса на разследване на местните институции за сигурност по случая с терористичното нападение на 24 септември в Банска, при което беше убит сержантът от Националната полиция. Косово, героят на Косово Африм Буняку, но и по случая с отвличането на трима косовски полицаи на територията на Република Косово на 14 юни, които потвърждават прякото участие на сръбската държава. Премиерът заяви, че тези два случая доказват необходимостта от засилване на сигурността, особено по границата между Косово и Сърбия, и призова секретаря на НАТО да представи възможно най-скоро заключенията от своите независими разследвания по случая с криминалното отвличане на трима косовски полицаи и терористичната атака в Банска." - съобщи канцеларията на косовския премиер.

Курти спомена 48-те бази на Сърбия, разположени около границата с Косово, както и противовъздушната система, която Белград е разположил близо до граничната бразда.

"По този повод министър-председателят изброи военните системи на Сърбия, които включват модернизираните ракетни системи "FK-3" и "Pancir S1", както и други ракетни системи "Neva M1T" и "Kub M2 (SM)" на 250-та бригада на сръбската армия. Той заяви, че системата FK-3 е китайска ракетна система, с която през 2022 г. Сърбия стана първата държава в Европа, която оперира с китайски оръжия, включително бойни дронове CH-92. Той добави, че Въоръжените сили на Сърбия са създали и специално звено за наблюдение на безпилотни летателни апарати, което като подразделение действа в рамките на 63-та парашутна бригада на сръбската армия." - се казва в съобщението.

Министър-председателят се обърна към Столтенберг с молба за тясно сътрудничество с НАТО в името на мира и сигурността.

"Той заяви, че докато миналата година се е характеризирала с барикади, издигнати от престъпни групи, които са имали за цел да се противопоставят на реда и законността (юли и декември 2022 г.), тази година е година на насилствени нападения срещу местни институции и международни институции, както е било на 26 и 29 май, след това отвличането на косовски полицаи на 14 юни, като кулминацията е агресията от 24 септември, която нарушава държавния суверенитет, териториалната цялост и националната сигурност." - се посочва в изявлението на кабинета на Курти.

На срещата бяха обсъдени и отношенията между Косово и Сърбия, процесът на диалог с посредничеството на ЕС и срещата с европейските лидери на 26 октомври в Брюксел.

"Премиерът информира генералният секретар на НАТО за хода на тази среща и за позицията на правителството на Република Косово спрямо европейско-американския план за пътя напред към пълното и безусловно изпълнение на Основното споразумение. По този повод министър-председателят Курти още веднъж подчерта значението на членството на Косово в програмата на НАТО "Партньорство за мир", както и предложи откриването на дипломатическо представителство на Косово в НАТО.“ - съобщи администрацията на главата на косовското правителство.

Столтенберг изрази благодарността си за координацията на институциите за сигурност на Косово с КФОР, както и за подкрепата, която правителството е оказало на Украйна в лицето на военната агресия на Руската федерация, като нарече нападението в Банска на 24 септември „ужасно и неприемливо“. /БГНЕС