Курти: Няма да позволя сръбска република в Косово като в Босна и Херцеговина

„Аз не съм против сърбите, но Сърбия е против нас"

Албин Курти

Албин Курти

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че няма да позволи „втора сръбска република“ в Косово, подобна на тази в Босна и Херцеговина.

В Босна и Херцеговина са започнали да обединяват общините със сръбско мнозинство за създаване на автономна единица, която саботира държавата БиХ, каза той.

„Аз не съм против сърбите, но Сърбия е против нас и не мога да допусна втора сръбска република в Косово, подобна на тази, която имат в Босна, защото дори там те започнаха да обединяват общините със сръбско мнозинство за създаването на автономна единица, който саботира държавата Босна и Херцеговина”.

„Смятам, че подобна цел има и по отношение на Косово. Не трябва да забравяме, че лидерите в Сърбия са тези, които преди няколко години се опитаха да реализират проекта за териториален обмен, който като идея не мога да кажа, че е мъртъв, но като проект така или иначе се провали.. Така че същите, които опитаха разделянето на Косово в името на териториалния обмен, са тези, които вече много упорито се стремят към асоциирането на общините със сръбско мнозинство, което е неприемливо за нас”, каза Курти.

Преде телевизия „Сюри” Курти за пореден път заяви, че не иска страната му да се присъедини към инициативата „Отворени Балкани“, подкрепена от албанския премиер Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич.

Сърбия се стреми да дестабилизира Балканите, категоричен е премиерът на Косово.

„Не вярвам, че Сръбската партия е Лейбъристката партия, но по отношение на някои регионални инициативи не сме съгласни. Смятам, че Сърбия, която не е неутрална, а застана на страната на Кремъл, ще дестабилизира Балканите. Не можете да бъдете неутрален между пожарникари и огъня. Те имат 14 самолета MIG29 – 8 получиха от Беларус и 6 от Русия и тук няма дилема", каза Курти. Премиерът на Косово каза още, че „инициативата на Рама и Вучич „Отворени Балкани“ ще се провали, защото Балканите не могат да бъдат отворени за никой друг, след като от години са били отворени само за ЕС, САЩ и НАТО.

Смятам, че е погрешно да отваряме Балканите, както Сърбия е отворена за Русия и Китай”, каза Курти. По този въпрос той подчерта, че всичко, което не е добро за Косово, не е добро и за Албания.

„Всичко, което не е добро за Косово, не е добро и за Албания. Това, което не е добро за Албания, не е добро и за Косово. Ние сме две държави, но сме една нация и трябва да увеличим сътрудничеството и чувствителността един към друг. В Берлинския процес водеща е Германия, а в „Отворените Балкани“ – Сърбия. Вярвам, че Берлинският процес под ръководството на канцлера Шолц е правилният път към европейската интеграция. Не е бързо, но няма по-добър начин и не забравяйте, че Сърбия иска западните фактори да не са единни. Сърбия не иска нито Германия да се съгласи с Франция, нито Брюксел да се съгласи с Вашингтон. Докато интересът на албанците са добрите трансатлантически отношения. Ние имаме интереса от двойна синхронизация: синхронизация по линията Париж-Берлин и Брюксел-Вашингтон”, каза премиерът на Косово Албин Курти. /БГНЕС