Кузман Илиев: Създадохме порочна среда - разчитаме държавата да движи икономиката

Кузман Илиев

Кузман Илиев

"Нормално е синдикатите да се държат така - да внимават служителите да не губят покупателна сила и да притискат бизнеса и хазната да дава повече, за да се догони инфлацията. Проблемът е защо има инфлация, която трябва да бъде постоянно догонвана", каза пред БНР икономистът и финансов експерт Кузман Илиев. И допълни, че за предприемачите има голям проблем: 

"Влизайки в рецесия, ще спадат приходите им. Разходите за труд са основно перо. Когато падат приходите, когато сметките растат, когато всичко, което използваш за производство на дадена стока, хвръква нагоре, тогава е проблем, че трябва да растат и заплатите". 

Според него дългосрочно трябва да се направи да има енергийна сигурност и евтини ресурси, предвидима среда и хазната да харчи внимателно. 

"Проблем е, че създадохме в България една порочна среда - разчитаме, че държавата ще движи икономиката, ще изтегли дълг за пенсии и социални разходи, тоест, тези пари ще отиват за потребление. Този модел дългосрочно е неустойчив, защото е финансиран с все по-скъп дълг без инвестиции. Оформя се затворен порочен кръг", посочи той. 

Прогнозата на Илиев е, че ще бъде съставен работещ кабинет.