Лъчезар Богданов: Нови 800 млн. лв. от ипотеки за два месеца са се завъртели в бизнеси и вдигат цените

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Затягането на паричната политика е факт - едновременно повишаване на лихвените проценти, при това с рекордна за толкова кратко време крачка, и постепенно изтегляне на ликвидност. Компаниите, които излизат на американската борса в последната година, успяват да привличат значително по-малко интерес и при по-ниски цени от върховите стойности само преди 2-3 г. Накратко – експериментът с нулевите лихви според мен приключи и всички трябва да се адаптират към традиционното разбиране, че кредитът не е безплатен и е ограничен. Това вече започва да засяга инвестиционната активност, особено за проекти с много дълъг срок на отплащане. Към това трябва да добавим и структурните проблеми в Китай – за пръв път от няколко десетилетия китайската икономика, и особено инвестициите, забавят чувствително темп. А инвестиционното търсене в Китай е много важно за експортно ориентираната специализирана индустрия и машиностроене на водещите европейски икономики". Това заяви икономистът Лъчезар Богданов пред 24 часа

"Странно ми е как всички казват за еврозоната да не влизаме, защото ще дойде инфлация. В същото време ние не можем да влезем, защото имаме малко по-висока инфлация. Някак си  се бият тези два аргумента. Ние в момента имаме чувствително по-висока инфлация и впрочем ръстът на ипотечното кредитиране е един от двигателите за нея. Представете си - само за два месеца имаме допълнителни 800 млн. лв., които са се превърнали в приходи за бизнеси и доходи за широк кръг хора - от брокерски  комисиони до печалби на инвеститори и строители, които след това са отишли в кръчмите да ги изядат и изпият, купили са си скъпи дрехи, направили са си ремонт  на офисите и така са натиснали цените на мебелите и доходите на интериорните дизайнери и така нататък. Ако се върнем на инфлацията, не мога да прогнозирам дали ще спадне в следващите месеци до нивото на критерия за присъединяване в еврозоната – ще е много трудно с оглед натрупаното до момента. Като цяло правителството не изглежда много активно в битката срещу нея. Давам пример с регулираните цени - миналата година се вдигна цената и на тока, и на парното, от януари, газът се продава на регулирани цени над борсовите към момента. Отделно се налагат нови регулации в търговията, които увеличават разходите на бизнеса, което вероятно също ще се прехвърли поне частично върху крайните цени.", каза още експертът. 

"Източна Европа е големият печеливш от разширяването на ЕС и общия пазар.   Източна Европа е двигателят на растежа, говорим като темпове. Въпросът е, че ние не сме от най-успешните примери. Ако гледаме реалните инвестиции назад от 2010 г., те стоят на едно ниво. Докато през миналата година в Литва са отчели два пъти повече, в Румъния - с 60% повече, и то в реално изражение, след отчитане на инфлацията.  И у нас има инвестиции и растеж, доходите наистина нарастват, но ние не сме тигърът, а сме плахо коте, което тича с батковците", допълва Богданов.