Лагард: Европа трябва да се подготви за "тежки решения", ако Тръмп бъде преизбран

Кристин Лагард

Кристин Лагард

Според Кристин Лагард - председател на Европейската централна банка, Европа трябва да се подготви за възможни заплахи за икономиката си - включително нови американски мита върху износа, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом.

"Ако погледнете какви бяха онези години, когато г-н Тръмп беше президент на Съединените щати... може да има заплахи и проблеми, за които европейците трябва да бъдат подготвени", каза тя пред Ричард Куест от CNN в ексклузивно интервю в понеделник.

"Да се подготвим за потенциални мита, за потенциални сурови решения, които биха били неочаквани. Нека бъдем силни у дома", заяви Лагард

Лагард е последният служител на ЕС, който изказва мнението си за това какво би означавало второто президентство на Тръмп за 16-трилионната икономика на Европейския съюз, която е силно зависима от търговията със САЩ.

Трансатлантическите отношения бяха обтегнати по време на първия мандат на Тръмп, не на последно място поради търговските спорове между Вашингтон и Брюксел. В този спор Съединените щати наложиха мита върху стоманата и алуминия на ЕС, на което ЕС отговори с мита върху американски стоки на стойност 3 млрд. долара, включително уиски, мотоциклети и дънки.

След ранния успех на Тръмп на сегашните първични избори на републиканците европейските служители се сблъскват с перспективата, че той може да се върне в Овалния кабинет догодина по това време, което може да има последици за всичко - от търговската политика на САЩ до финансовата подкрепа на Америка за Украйна във войната срещу Русия.

Съединените щати са най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в ЕС. Търговията със стоки и услуги между Съединените щати и ЕС възлиза на 1,3 трилиона долара през 2022 г., което я прави най-голямата двустранна търговия и инвестиционни отношения в света, според официалните данни.

От гледна точка на Лагард най-добрият начин Европа да се подготви за втория мандат на Тръмп е да укрепи единния си пазар, който осигурява свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в 27 държави.

Това би означавало да се интегрират финансовите пазари на ЕС, за да се улесни набирането на средства от по-малките компании, "за да се улеснят и насърчат иновациите", каза Лагард. Тя също така призова за еднакво признаване на професионалните квалификации във всички държави-членки на блока.

"Ползата от това да бъдем повече (от) и наистина единен пазар е огромна и мисля, че просто трябва да се движим в тази посока. Впрочем така се движи и Европа, когато е застрашена", добави тя.

Лагард застана зад коментарите си, направени по-рано този месец в интервю за френския телевизионен канал France 2, че евентуалното преизбиране на Тръмп е "явна заплаха" за Европа, ако се съди по политиките, прилагани по време на първия му мандат.

"Трябва само да погледнете митническите тарифи и ангажимента да служи на НАТО, трябва само да погледнете борбата с изменението на климата", каза тя в това интервю. "Само в тези три области в миналото американските интереси не бяха съгласувани с европейските"., предупреди Лагард./БГНЕС