Лъсна истината за Китай - не е спирал да въоръжава Русия след началото на войната

Руски фирми, включително санкционирани дружества, са получавали хеликоптери, дронове и военно борудване

Китай помага за снабдяването на Русия с хеликоптери, безпилотни летателни апарати, оптични прицели и основни метали, използвани в отбранителната промишленост.

Според разследване на "Телеграф" през първото тримесечие на тази година руски фирми, включително санкционирани дружества, произвеждащи ракетни установки, бронирани машини и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди доставки от Китай, пише nes.bg.

Търговският оборот между страните ще надхвърли 200 млрд. долара тази година, което е нов рекорд. Това е постигнато отчасти благодарение на износа на стоки с потенциално военно приложение, който се е увеличил повече от три пъти на годишна база, според анализ на Обсерваторията на икономическата сложност.

Една от фирмите, наричаща себе си търговец на едро на детски играчки, Shantou Honghu Plastics, изпраща 1000 дрона в Русия. Друга компания, Hems999, е доставила два хеликоптера, а Tianjin Huarong Aviation е предоставила на Русия четири хеликоптера Airbus от началото на войната.

Китайски фирми са изпратили и телескопични мерници на повече от 50 руски компании от началото на 2022 г. до първото тримесечие на тази година. Вносът на тези продукти почти се е удвоил до 2,5 млн. долара през миналата година спрямо предходната. На множество руски заводи са изпратени титанови плочи и пръти, използвани в самолетостроенето и ракетостроенето.

Някои китайски фирми дори имат офиси в Москва или фирмени уебсайтове на руски език и не полагат особени усилия да скрият връзките си с военните, като публикуват снимки на изтребители и военни кораби на началните си страници, посочва изданието.

В същото време се отбелязва, че Китай може да доставя продукти на Русия по "заобиколни пътища".

"Съобщава се, че Пекин и Москва са провели тайни преговори с Иран за доставка на амониев перхлорат - химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Ако бъде договорена, сделката вероятно ще бъде скрита от официалните търговски регистри.

Русия не е публикувала данни за търговията си от военната си инвазия срещу Украйна насам, въпреки че данните от Китай, нейният основен търговски партньор, показват, че Пекин се е превърнал в най-важната спасителна линия за Русия, дори когато Путин е остракиран на световната сцена, а западните компании и държави са прекъснали връзките си с Москва", се казва в статията.

Китай официално запазва "неутралитет" в позицията си по отношение на войната на Русия срещу Украйна. В същото време сътрудничеството между Пекин и Москва се е засилило значително през последната година и половина.

В края на юли американското разузнаване съобщи, че Китай доставя на Русия технологии и компоненти, които играят все по-важна роля във войната, водена срещу Украйна. Според информацията към март 2023 г. Пекин е доставил на Москва безпилотни самолети и части на стойност над 12 млн. долара.

По-рано медиите писаха, че Китай също така изпраща на Русия безпилотни самолети, керамика за бронежилетки и термовизионни камери.