Латвия: Нараства потокът от нелегални мигранти на границата с Беларус

Средно по 12-15 опита на ден за преминаване на границата

Снимка: архив

Снимка: архив

Броят на опитите за нелегално преминаване през границата от територията на Беларус към Латвия достигна почти същите показатели като през август 2021 г. – един от първите месеци на изкуствената миграционна криза, инспирирана от режима на Александър Лукашенко, съобщава LSM.

Ръководителят на отдела за гранична охрана на град Даугавпилс Юрий Власовс коментира, че през август ситуацията отново е започнала да ескалира и опитите за незаконно преминаване на границата са станали редовни.

Само за месец 285 души са се опитали да влязат в Латвия. Това са средно 12-15 опита на ден.

В началото на август латвийското правителство реши да удължи извънредното положение на границата, като предположи, че натискът от страна на беларуските мигранти ще продължи с цел да се отклони вниманието от руската война срещу Украйна.

Латвия се обърна към Европейската комисия с искане за разширяване на центровете за настаняване на мигранти в района, в случай че потокът от мигранти се увеличи значително.

Преди дни полската гранична служба заяви, че беларуските граничари използват специални инструменти, за да разрушат новопостроената ограда на границата. /БГНЕС