Латвия въведе извънредна ситуация в граничещите с Русия региони

Властите в Латвия въведоха режим на извънредна ситуация в граничещите с Русия райони на фона на обявената частична мобилизация. Проверката на руските граждани ще се засили, съобщи порталът DELFI.

Правителството е взело във вторник „единодушно решение” за въвеждане на извънредна ситуация в в районите Алуксна, Балва и Лудза, както и „в пристанищата, летищата и по железниците”. Режимът ще бъде в сила най-малко три месеца. Освен това Латвия закри граничния пункт в Педезд с цел „концентриране на ресурсите на държавния контрол към големите гранични пунктове”. Ще се засили наблюдението на границата, както и проверката на руските граждани. За охраната на границата ще бъдат привлечени допълнителни ресурси от Националните въоръжени сили, държавната полиция и Службата за държавна сигурност, уточнява DELFI.

Според министъра на вътрешните работи Кристапс Еклонс, причината за решението на правителството е обявената в Русия частична мобилизация, която, както се твърди, "може да доведе до бързо увеличаване на броя на мигрантите". Сега "ситуацията на латвийско-руската граница е стабилна", уточни той. /БГНЕС