Лавров обвини Запада в опит да подмени устава на ООН

Западните дипломати напомниха, че Русия е нарушила Устава на ООН

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Съединените щати и като цяло западните съюзници в опит да подменят Устава на Обединените нации със "собствени правила", съобщи БНР.  

По-рано генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш заяви пред Лавров, че Русия нарушава устава на ООН.

Обвиненията на Сергей Лавров прозвучаха по време на инициираните от Русия дебати в Съвета за сигурност на ООН в качеството ѝ на негов председател. Той каза, че над света е надвиснала още по-голяма опасност, отколкото по време на Студената война. 

Западните дипломати на свой ред напомниха, че Русия е нарушила Устава на ООН с нахлуването си в Украйна. Лавров отговори, че неговата страна "ясно е обяснила" задачите на така наречената от него “специална военна операция”: 

„Да отстрани създаваните от години от НАТО-вците заплахи за нашата сигурност непосредствено до нашите граници. И да защити хората от публично заявените от киевския режим преки заплахи за изтребване и изгонване от териториите, на които в продължение на столетия са живели техните предци.“ 

Днес Лавров ще председателства в Съвета за сигурност дебати за ситуацията в Близкия изток.