Лавров размаха нова опорка: ЕС и НАТО се съюзиха, искат война с Русия

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Европейският съюз (ЕС) сформира коалиция с НАТО за война с Русия. Това пропагандно внушение направи днес руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция след разговори с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, предава пропутинския ТАСС.

"Когато започна Втората световна война, Хитлер събра под знамето си значителна част, ако не и повечето, от европейските страни за войната срещу Съветския съюз", продължи с манипулативната си риторика първият руски дипломат. "Ето и сега, по същия начин, включително ЕС и НАТО, те събират подобна съвременна коалиция за борба и дори и като цяло за война с Руската федерация. Ще разгледаме всичко това много внимателно.", коментира Лавров, цитиран от news.bg.

По неговите думи политическата линия на Европейския съюз потвърждава нежеланието му да се стреми към създаване на единно пространство от Атлантическия до Тихия океан и да изпълнява споразуменията с Русия за развитие на общи пространства в хуманитарната сфера, както и в сферите на икономиката и сигурността.

Той обаче съзнателно пропуска скандалния факт, че в момента Русия е страна агресор, която нарушава световния ред и световното право, включително споразумения и документи, които Москва някога е подписала. И затова внушенията на Лавров са меко казано манипулативни. Те излизат от контекста на реалностите, в които именно с агресивна си политика Кремъл постави света, особено след като започна войната в Украйна, която нагло нарича "специална военна операция".

Затова думите му: "Европейският съюз доказва, че не иска никакви обединяващи тенденции в Европа, че не изпълнява и няма да изпълни съществуващите споразумения между Руската федерация и страните от ЕС относно развитието на общи пространства в икономиката, в хуманитарната сфера, в областта на вътрешната сигурност. И не иска да изпълнява онези задачи, които бяха формулирани в съответствие с високите цели за създаване на общо пространство от Атлантическия до Тихия океан. Всичко това остана назад, всичко това е в миналото", с които завършва изявлението си руският външен министър са чиста пропа фейк новини, които Кремъл най-често много усърдно използва, за да оправдае своята агресия в Украйна и нахъсва руснаците, внушавайки им, че ЕС, САЩ и НАТО са най-големите врагове на Русия, срещу които режимът в Москва е готов дори да воюва, ако трябва да запази суверенитета и целостта на Русия.