Лавров с поредната хибридка: Крайната цел на Запада е възраждане на еднополюсния свят

Външният министър на Русия с пропагандна реч пред студенти в Москва

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руският външен министър нарече крайната цел на Запада възраждане на еднополюсния свят: Западът иска да ограничи всеки конкурент, сега това е Русия, а следващата цел може да бъде Китай.

"Няма никакво съмнение, че едно от правилата, които Западът иска да приложи, е ограничаването на всеки конкурент. Сега тук е Русия, Китай е обявен като следващ, или всичко това ще се случва паралелно. А целта на този основан на правила световен ред не е нищо друго освен пълното възраждане на еднополюсния свят", казва Лавров в реч пред студенти в Москва, предава БГНЕС.

Това е само от опорните точки в пропагандните твърдения на Сергей Лавров, които изцяло повтарят познатите наративи на Кремъл за Украйна, запада и САЩ, които са обвинени в неществуващи амбиции, една от които е, че искат да попречат на преговорите на Москва с Украйна, целящи да сложат край на продължаващия почти месец конфликт. Тези негови думи са в пълен синхрон с циничното изявление, направено вчера от зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков, който казва:"Решени сме да постигнем всичките си цели на тази спецоперация в Украйна, твърдо и без колебание. Ако нашите западни колеги бяха поне грам, милиметър по-близо до разбирането, че трябва да повлияят на Киев в интерес на решението, тогава шансовете, включително за успех на преговорите, както и за нормализиране на руско-американските отношения, щяха да са по-високи. Но това не се случва".

"Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се избегне впечатлението, че американските ни колеги ги ръководят", заява Лавров пред младите хора, прихвърляйки вината на САЩ, които "очевидно искат да ни държат в състояние на военни действия възможно най-дълго".

Освен това министърът обърна внимание на изявленията на Запада за прехвърлянето на съветски самолети МиГ в Украйна от Източна Европа, което няма как да не стресне Кремъл. "Допълнителните самолети "Стингер" представляват колосална заплаха, тъй като със сигурност ще се разпространят в цяла Европа", добави руският външен министър.

Според него Русия не е против посредничеството на западните страни в преговорния процес с Украйна, но Москва има ясни червени линии. 

"Западните страни са особено склонни да играят някаква посредническа роля, ние не сме против, но имаме абсолютно ясни червени линии, за които говорим от много години", каза той.

Тези линии обаче няма как да бъда приети от Украйна и Запада, защото става дума за откровен шантаж от страна на Кремъл, с който Путин и обкръжението се опитват да притискат Украйна и манипулират Запада, вменявайки им чуство на вина за кръвопролитните боеве, които руските войски водят в една независима страна. 

Лавров заяви, че Русия се нуждае от "железни" споразумения с Украйна, така че никой да не се изкуши да ги наруши. Но очевидно е, че единствената страна, която нарушава безцеремонно всички съществуващи досега споразумения е агресорът Русия, затова подобни твърдения звучат като фейк новини 

Лавров заяви, че Русия разполага с документи, които потвърждават опасенията на Москва за подготвяния от Киев опит да завладее Донбас със сила. 

"Забравя се също, че украинските власти съсредоточиха 100 020 свои войници на линията на съприкосновение, че обстрелът се засили драстично, че се говореше на глас за план Б и, както се оказва сега, такъв план е имало", подчерта външният министър. „В ръцете ни са документи, които ясно показват основателността на опасенията ни, че предстои пряка агресия и опит за завладяване на Донбас с оръжие“.

Но Лавров много удобно пропуска факта, че Донбас не е руски, а украински, който съвсем незаконно бе окупиран и превзет от руските сепаратисти и с манипулации сред жителите на този регион.

Лавров заяви, че Западът "отменя" всичко, което е било преди кримския референдум, което го излага на опасност.

"За културата на отмяната: когато през всичките тези години, когато говорихме с нашите западни колеги и ги упреквахме, че са допуснали кървав държавен преврат в Украйна в разрез с всички европейски ценности, те казваха: "Вие анексирахте Крим". С други думи, всичко, което се е случило преди референдума, те отменят, те имат такава култура", каза руският външен министър. "Те отменят всичко в своята идеология, в своята логика, всичко, което ги уличава", уверено заяви Лавров. „Те плюят на гаранциите, те плюят на Европейския съюз, на държавния преврат, на кръв". Всичко, което изброява министърът обаче звучи като гнусна пропаганда.

Като капак на цялата хибривна тирада на Лавров е изявлението му, че Западът е насърчил неонацизма в Украйна, като е приложил принципа на "културата на отмяната" (cancel culture), за да сдържа Русия. Министърът изтъкна, че "в Украйна се насаждаше и насърчаваше неонацизмът, приемаха се закони за т.нар. декомунизация, за прослава на победителите във Втората световна война, сред които бяха Шухевич, Бандера и други колаборационисти“.

Целта според него, е да се сдържа Русия, както се сдържа всяка друга държава, която се държи малко или много независимо на световната сцена. Що се отнася до руската насока на политиката на НАТО, Украйна е била избрана като „инструмент за потискане на руската автономия“.

"Това, което се случва в момента в света, разбира се, не е само и не толкова свързано с Украйна, а с опитите за формиране на нов световен ред", завършва пропагандната си реч руският външен министър.