Лаврова с нова пропагандна теза: Германия и Франция разрушиха териториалната цялост на Украйна

По неговите думи Париж и Берлин са отказали да спазват Минските споразумения

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Франция и Германия в "разрушаване на териториалната цялост на Украйна“.

Париж и Берлин "унищожиха териториалната цялост на Украйна, защото не възнамеряваха да изпълняват Минските споразумения“, заявява Лавров в интервю за прокремълската ТАСС.

"Когато съавторите на Владимир Путин открито признаха за Минските споразумения, че всъщност са го подвели и нямат намерение да ги прилагат, именно те унищожиха териториалната цялост на Украйна, за която толкова постоянно се тревожат сега“, настоява Лавров.

Той също така отбеляза, че миналата година бившият германски канцлер Ангела Меркел и бившият френски президент Франсоа Оланд са заявили, че споразуменията от Минск са "опит да се даде време на Украйна“. Според конспирациите на руския външен министър това е направено "с цел попълване на военните арсенали на украинския режим срещу Руската федерация“.

Лавров настоява, че "същността на Минските споразумения е запазването на териториалната цялост на Украйна“. Но това руският дипломат разбира като "възстановяване чрез предоставяне на специален статут на Донбас – Луганска и Донецка народни републики“, с други думи - определянето им като неукраински територии.

През 2014 г. Руската федерация подкрепи бойците, които създадоха самопровъзгласилите се "ДНР“ и "ЛНР“ в части от Донбас и незаконно анексира Крим.

За разрешаване на конфликта бяха подписани Минските споразумения. Русия твърдеше, че не е страна в конфликта и се обяви просто за "посредник“.

Само след няколко години лъсна цялата демагогска политика на Кремъл, който е подготвял Русия за въоръжен сблъсък с Украйна. 

Миналата есен руските власти изостриха ситуацията по границата с Украйна - вкараха много военни и техника. В Украйна и западните страни започнаха да говорят за заплаха от нахлуване.

В средата на февруари 2022 г. конфликтът ескалира в части от Източна Украйна - бойци откриха огън по населени места с тежки оръжия, които бяха забранени от Минск, и обвиниха украинската страна във въоръжени провокации.

Тогава "ЛДПР“ обяви масова евакуация на населението в Руската федерация и "мобилизация“.

На 24 февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна, след като месеци наред отричаше, че Москва се готви за война.