Почина Мишо Царя – култов герой на прехода, любим авер на Карамански

Мишо Царя

Мишо Царя

На Архангелова задушница сутринта е издъхнал един от култовите герои на прехода Мишо Царя(Михаил Манолов), съобщи семейството на личната му страница във фейсбук. През последните месеци той страдаше от тежко онкологично заболяване, но беше активен във форумите.

Мишо беше прославен рибар, бракониер и любимец на милицията и полицията. От страстта към рибарството идва и прякорът му Царя. В личните му рекорди са няколко сома, над 100 кг. и дължини над 150 см. – истински чудовища.

В годините на борческия преход Царя се прослави като близък авер на Иво Карамански. През 1994 година двамата откриха в Кърджали заведението „Богат беден“, което хранеше над 120  безпризорни всеки ден. Учредиха и трудов синдикат на тютюнопроизводителите. След убийството на Кръсника, Царя осинови и прибра в Кърджали личния му адютант – негърчето Кингсли.
 
Царя притежаваше и самородно чувство за хумор и се славеше като един от кърджалйските зевзеци. Обичаше да казва: „В България има трима царе – Сакса, циганина Киро и аз. Но само Мишо е истински цар на рибите и родопските язовири, другите двама са ментета“.