Ройтерс: Руска салата в менюто шокира и изнерви участници в срещата на НАТО

Западни длъжностни лица и журналисти бяха шокирани, когато в менюто на ресторант, в който се организирала работна вечеря за срещата на върха на НАТО в Мадрид, фигурирало предястие, наречено "руска картофена салата", съобщи Ройтерс.

Участниците в събитието уточниха, че то е било на първо място в менюто и се е предлагало на цена от осем евро за порция. Салатата включва грах, картофи, моркови и майонеза. Негативната реакция е била заради мръсната война, която Русия води срещу Украйна, а и заради постоянните заплахи на Кремъл към целия свят.

"Руска салата на срещата на върха на НАТО? Малко съм изненадана от този избор на ястие", заяви журналистката Инаки Лопес.

"Въпреки това високото съдържание на въглехидрати в ястието се оказа по-важно от скандалното му име и според информация на ресторантьора то е било разпродадено за няколко часа", пише агенцията. Проблемът е можело да бъде бързо разреше, ако е имало кой да обясни на претенциозните участници, че всъщност руската салата е френска, но майсторски изплагиатствана от московците.

Във вторник в Мадрид започна срещата на върха на НАТО, на която страните планират да приемат нова стратегия, в която Русия ще бъде определена като "непосредствена заплаха за колективната сигурност"./БГНЕС