Русофилката Шаренкова празнува 60-годишен юбилей в компанията на руския посланик

Шаренкова в компанията на Митрофанова и дипломати от Руското посолство

Шаренкова в компанията на Митрофанова и дипломати от Руското посолство

Видната русофилка и социалистка проф. Светлана Шаренкова отпразнува 60-я си рожден ден в компанията на руския посланик Елеонора Митрофанова.

„Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, дипломати от посолството, ръководителят на представителството на Россотрудничество в България Олга Широкова поздравиха професор Светлана Шаренкова за юбилея й“, похвалиха се от Дома на Русия в София, по-известен като Руския културен център.

От ръководството на Дома на Русия изтъкват, че Шаренкова е дългогодишен приятел на Русия, ръководител на форума „България-Русия“, издател на двуезичния седмичник „Русия днес /Россия сегодня“. Олга Широкова връчила на Светлана Шаренкова медала на Россотрудничество „За приятелство и сътрудничество“.

Неслучайно двуезичното издание „Русия днес /Россия сегодня“ се спонсорира от Кремъл, а редакцията му се помещава знаково в Дома на Русия в София. Запознати твърдят, че купонът с руския посланик за рождения ден на Шаренкова  се е състоял в кабинета на известния професор библиотекар Димитър Иванов, свързан с политическата полиция на ДС по времето на комунизма.