Седма победа за Швеция на "Евровизия"

Победителят в 67-ия конкурс за песен на Евровизия, Loreen от Швеция, държи трофея в M&S Bank Arena в Ливърпул, Великобритания, Снимка: БГНЕС

Победителят в 67-ия конкурс за песен на Евровизия, Loreen от Швеция, държи трофея в M&S Bank Arena в Ливърпул, Великобритания, Снимка: БГНЕС

Швеция спечели конкурса "Евровизия", след като певицата Loreen победи 25 конкуренти на финала на най-голямото музикално събитие на живо в света, организирано от Великобритания от името на разкъсваната от война Украйна.
Предишен победител през 2012 г., Loreen е първата жена, която печели два пъти ексцентричния и много обичан конкурс, и едва вторият човек, който прави това след Джони Логан за Ирландия през 80-те години на миналия век.

Това е рекордна седма победа на Евровизия за Швеция, която идва 49 години след като АББА спечели за първи път за страната с "Waterloo".

Печелившата ѝ денс-поп песен "Tattoo" едва успя да надделее над финландската "Kaarija" след комбинирането на гласовете на публиката и журито след вечер с типично еклектични музикални изпълнения в Ливърпул, Северозападна Англия.

Миналогодишният финалист Великобритания избра града - родното място на "Бийтълс" - за провеждане на фестивала, след като организаторите решиха, че е невъзможно победителят от 2022 г. Украйна да направи това на фона на продължаващата инвазия на Русия.

По време на бляскавия спектакъл в Северозападна Англия се появиха съобщения, че Москва е нанесла нов удар по Украйна.

Атаката включваше Тернопол, родния град на група "Творчи", която тази година влезе в надпреварата на Украйна със "Стоманено сърце" - електро-поп предложение, вдъхновено от обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол.

"Тернопол... беше бомбардиран от Русия, докато ние пеехме на сцената на Евровизия за нашите стоманени сърца, неукротимост и воля", заяви групата в Инстаграм.

"Европа, обединете се срещу злото в името на мира!"

Великобритания се постара да запази Украйна в центъра на вниманието по време на едноседмичния празник на Европа.

Центърът на Ливърпул беше залят с жълтото и синьото знаме на страната, а украинците бяха сред 6000-те фенове, събрани в залата домакин M&S Arena.

Според оценките повече от 160 милиона души по света са гледали по телевизията.

"Чувствам се сякаш съм си у дома", каза пред АФП Василина Киндрат, която избяга от Лвов през декември, докато се отправяше към крайбрежната арена.

25-годишната жена добави, че се надява на победа не в Евровизия, "а във войната".

По-рано британски зрители подкрепиха това чувство.

"Подкрепяме Украйна, сърцето ни кърви за тях", каза 70-годишната Джени Бърчет, театрална работничка, облечена в украински цветове.

"Чувстваме, че това е тяхно, Евровизия, повече отколкото наше", добави тя, заобиколена от дъщеря си.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак приветства "фантастичния празник" малко след като Loreen беше коронясана за шампион.

"Ливърпул, ти направи така, че Великобритания и Украйна да се гордеят с теб", добави той.

Швеция и Финландия бяха фаворитите на букмейкърите в началото на конкурса, обичан заради кичозните си и странни изпълнения.

Рапърът Kaarija, представляващ Финландия, се оказа запомнящ се с песента си "Cha Cha Cha", изпълнена в характерното му зелено яке в стил "болеро" с шипове около врата, което се е превърнало в мания в родината му.

Домашната публика полудя най-много по участничката от Обединеното кралство Мае Мюлер, която разочарова при преброяването на гласовете.

Сам Райдър, който завърши на второ място за страната през 2022 г., изпълни най-новата си песен - с Роджър Тейлър от Queen на барабаните - по време на гласуването за тазгодишния спектакъл.

Той беше изпреварен за престижния трофей със стъклен микрофон от миналогодишните победители - Kalush Orchestra, които също се появиха отново, за да дадат старт на вечерта.

Украинската група се представи в предварително заснет видеоклип - с изненадващото появяване на принцесата на Уелс Кейт, която свири на пиано - както и на живо.

Въпреки че имаше обичайната буря от цветове и необуздана радост, няколко песни на финала напомниха за войната.

Младият швейцарски певец Ремо Форер отправи послание за мир с песента си "Watergun".

Междувременно екстравагантно мустакатите хърватски Let 3 изпълниха "Mama SC", възприемана като завоалирана атака срещу руския президент Владимир Путин и "човешката глупост".

Франция, която не е завършвала на първо място от 1977 г. насам, беше представена от квебекската певица La Zarra, която започна своето електро-диско парче "Obviously" от колона на няколко метра над земята.

Политиката предшестваше финала, като в петък избухна скандал заради предложеното участие на Володимир Зеленски.

Организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия отказаха поканата на украинския президент да отправи послание, опасявайки се от политизиране на събитието.

Това се случи въпреки забраната за участие на Русия и откровено политическото послание на някои песни и предизвика критики от страна на правителството на Обединеното кралство. /БГНЕС