ТОП съвети за просторна спалня

Мебелите за спалня се препоръчва да се избират в съответствие с избрания стил на интериора на стаята. Те трябва да се вписват хармонично и да създават уют, атмосфера на комфорт и спокойствие. Правилното подреждане има благоприятен ефект върху съня, почивката, помага да се отпуснете и да забравите за проблемите.

При проектирането трябва да се вземат предвид много фактори, като започнете от оформлението на апартамента и завършите с характера и вкусовите ви предпочитания. Освен обзавеждането, има и редица други важни фактори, на които трябва да обърнете внимание, за да бъде вашата спалня просторна, комфортна и уютна. Специалисти от онлайн магазин Мебели Дискрет са подготвили топ съвети как да превърнете това пространство в сбъдната мечта.

Големи полилеи и окачени тавани – отживелица ли са вече?

При избора на тела и техните точки на закрепване е важно преди всичко да се вземе предвид размерът на стаята. Колкото по-голяма е спалнята, толкова по-внимателно ще трябва да изберете осветителни тела, за да не оставите нито един от нейните ъгли в сянка. Осветлението в спалнята е един от най-важните фактори, които влияят върху здравето и почивката на човека. Можете да откриете масивни полилеи, които ще се впишат чудесно в по-големи пространства, украсявайки стаята. Те ще добавят достатъчно количество светлина и в същото време можете да ги използвате като декорация или бижу за вашата спалня. 

При по-малки или по-ниски стаи много клиенти прибягват до окачените тавани, които също са доста печеливша опция. Благодарение на правилното разпределяне на светлината по цялата дължина на тавана, окачените тавани помагат за достатъчно количество осветление, което не предизвиква раздразнения.

Естествена светлина – как да я използваме по правилния начин?

Използвайте светлината, за да поддържате естествения ритъм на живот. Осветлението е един от най-важните параметри за една спалня. Ако прозорците на спалнята гледат на изток, утринното слънце със сигурност ще ви събуди и денят ще започне бодро. Прозорците със западно изложение, от друга страна, могат да нарушат естествения ритъм. Имайте това предвид, когато планирате функциите на помещенията в апартамента. Вечер правилната светлина ще помогне за предизвикване на сънливост.

При залез слънце температурата на светлината се променя от дневна студена до вечерна топла.Въпреки това, северното разположение на стаята ще ви осигури най-меката и разсеяна естествена светлина. Стаите с прозорци на запад или изток ще имат най-неудобно контрастно осветление, а твърде ранното сутрешно или късно вечерно слънце не е добър вариант за осветяване на спалнята ви.

Най-идеалният вариант за спални би било равномерното и дифузно естествено осветление точно по времето на деня, когато сте свикнали да релаксирате, а наличието на ярка слънчева светлина в спалнята, докато сте будни, ще помогне за подобряване на атмосферата в стаята. Също така не забравяйте, че интензивността на естествената светлина се влияе не само от директното разположение на прозорците, но и от техния размер и местоположение спрямо земята: колкото по-високи са прозорците, толкова повече слънчева светлина ще влезе в стаята ви.

Ниските мебели – предимство или недостатък?

Ниските мебели ще създадат оптична илюзия за по-голямо пространство в стаята, но дали наистина е така. Много често тези модели компенсират своята височина с ширината си и заемат доста място. Изборът на ниски мебели за спалня зависи изцяло от нуждите на човека, но в повечето случаи, техните собственици се лишават от доста свободно пространство. Ако стаята е голяма, то няма да имате някакъв проблем с тях, стига да бъдат разположени правилно, без да нарушават цялостната концепция.