Една от най-известните рокли на Мерилин Монро отива на търг

Aктрисата носи дрехата докато пее 'Честит рожден ден' на американския президент Джон Кенеди на 19 май 1962 г.

Една от най-известните рокли на холивудската звезда Мерилин Монро ще бъде изнесена на търг през ноември, съобщи "Ройтерс". Актрисата носи дрехата докато пее "Честит рожден ден" на американския президент Джон Кенеди на 19 май 1962 г. - половин година преди той да бъде убит. Самата звезда от филмите "Някои го предпочитат горещо" и "Джентълмените предпочитат блондинки" умира от свръхдоза през август същата година, припомня агенцията.

Копринената рокля с украса от хиляди кристали и пайети е проектирана от дизайнера Жан Луи. "Направената по поръчка рокля не само е свързана с Холивуд, а е с политическо и историческо значение", коментира директорът на аукционна къща "Джулиънс окшънс" Дарън Джулиън. Търгът е насрочен за 17 ноември в Лос Анджелис. Роклята е само една от многото вещи на актрисата, които ще бъдат предложени за продажба. Преди 17 години дрехата на Мерилин беше купена на търг на "Кристис" от финансиста Мартин Цвайг за 1.26 млн. долара. Сега тя се предлага за продажба от наследниците му.

През тази година се навършват 90 години от рождението на актрисата, чието рождено име е Норма Джийн. Тя е носителка на две награди "Златен глобус" и е номинирана за две награди БАФТА. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Външността й я прави секссимвол на 50-те и 60-те години на 20 в, а ранната смърт – попикона.