Розов кадилак на Елвис Пресли се озова в Елхово

Собственикът обаче решил да остави колата пред един от хотелите си в България

Един от кадилаците на Краля на рока Елвис Пресли се озова в България. Колата е купена на търг в САЩ, като подарък за руски бизнесмен.

Собственикът обаче решил да остави колата пред един от хотелите си в България - този в Елхово, съобщи БНТ.  През март 1955 г. Елвис Пресли купил на старо първия си розов кадилак. С него возил групата си "The Blue Moon Boys". Три месеца по-късно след повреда на пътя, колата се запалила и изгоряла.

Малко след това Елвис поръчал втория, като държал нюанса на цвета да бъде копие на стария. Затова цветът бил направен специално по вкуса на Краля на рока. Той подарил тази кола на майка си Гладис Пресли.  Елвис бил страстен почитател на тази марка и събрал цяла колекция от нея. Голяма част от автомобилите обаче подарявал на приятели.  Розовият кадилак в Елхово е един от тях. Моделът е Cadillac Eldorado от 1958 година. В момента колата е в отлично състояние, а видът й е точно както през 50-те години, по нея нищо не е променяно и всички части са оригинални. 

„Това е един от прословутите автомобили на Елвис Пресли, който е купен преди около 15-16 години на разпродажба в Калифорния за подарък на един мой близък приятел. Действително колата е била собственост на певеца", разказа строителният предприемач Николай Бояджиев.  Новият собственик на кадилака е руски бизнесмен, който решил да го остави пред един от хотелите си в България. Цената, на която е купена колата, се пази в тайна. 

"Поддръжката му е много скъпа и сложна. Това е автомобил с нумизматична стойност. Единственото, което в момента не работи в колата е едно реле. Стари части за ЗИЛ обаче стават идеално. Но доста гори - над 25 литра на сто километра", допълни Бояджиев.  Кадилакът разполага с всички екстри, включително и климатична инсталация, автоматична скоростна кутия, 8 цилиндров V-образен мотор с мощност 364 конски сили, а тапицерията е от телешки бокс.  Предстои кадилакът да потегли за Царево, където ще бъде поставен в гараж до пролетта, когато отново ще се върне на пътя.