Легенда в щангите: Никой не разбра къде потъна онзи $1 милион, платен на България за Наим Сулейманоглу

Наим Сюлейманоглу

Наим Сюлейманоглу

Спортът затъва повече, за съжаление. Причините са много. Преди 30-40-50 години нямахме такива спортни бази, но имахме успехи. Сега имаме бази с добри условия, но успехите ги няма. Отговорите трябва да се търсят от тези, които отговарят за спорта. Какви са причините? Естествено, промени се животът. Тогава беше съвсем друг живот, друга ситуация, икономика. Сега се промениха нещата и вероятно това е една от причините. Другата е, че може би трябва повече финансови средства да се налеят в спорта, за да има по-големи успехи.

Това казва в интервю за БГНЕС легендата във вдигане на тежести Антон Николов. В него той коментира и новия филм за известният български щангист Наим Сюлейманов (Сюлейманоглу), който последните години от живота и кариерата си прекара в Турция, където и почина (18 ноември 2017). По неговите думи разказът за Наим няма нищо общо с действителността.

„Първо Наим си беше българин, той обичаше България. Причината да избяга беше смяната на имената. Тук стана спортист, уважаваше и обичаше всички нас. Прекланяше се пред Абаджиев, целуваше му ръка“ коментира щангистът. 

Според Николов бягството му е било в Австралия е било по чисто политически причини – свързани с участието му в Олимпиадата. 

„Имаше преговори между България и Турция да му дадат разрешение да участва. Платиха милион и 75 хиляди долара, нещо такова беше договорено“, връща лентата Николов.

Според него са измислици във филма, че е имало натиск от страна на ДС, макар че на всяко състезание, особено навън е имало хора на комунистическите служби. 

„С всеки национален отбор. Даже и с клубни, няма значение. Където имаше чужбина, си имаше човек на Държавна сигурност. В общи линии след това се връщаха и си пишеха доклада – кой какво е казал, какво е направил, какво си е купил и т.н. Но в случая нищо не могат да направят, само констатират факта и толкова. Там не е имало нищо. Той (Наим – б.ред.) си е заминал след банкета. Не е имало никакъв екшън и преследване. Това са пълни глупости,“ категоричен е Антон Николов.

Той открехна завесата и за онзи 1 милион долара, които са били платени от Турция на България за състезателните права на Наим, чиито следи и така не са открити.

"От тези пари нищо не стигна до щангите. Знам само, че те са ги донесли в чанта някъде в хотел „Родина“ или  не знам къде и някой ги е взел“ бе лаконичен Антон Николов.