Лекари и зъболекари ще имат право на отказ за преглед на агресивни пациенти

Изключение се прави само, ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре

Право на отказ за преглед и лечение на агресивни пациенти ще имат вече лекари и зъболекари у нас. Това е регламентирано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи през следващите три години.

"На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“, се казва дословно в текста на НРД.

От тази година в документа е фиксирано стриктно как директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите.

Те трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходите за персонала-месечни възнаграждения и осигуровки. От този процент 80 на сто трябва да бъдат само за заплати на персонала.

Тези  цифри ще променя само  министърът на здравеопазването,  писмено , по направено от директора на болницата или управителя  йпредложение.