Учени: Лекарството срещу COVID-19 на Merck предизвиква нови мутации на вируса

Изследователи от САЩ и Великобритания са установили новите мутации

Лекарството на Merck срещу COVID-19 предизвиква нови мутации на вируса, показва ново международно изследване. Информацията идва на фона на опасенията, че използването му в засегнатия от вируса Китай може да възникне изцяло нов вариант, съобщава „Дейли мейл“.

Лекарството наскоро е било одобрено в Китай.

Изследователи от САЩ и Обединеното кралство идентифицират новите мутации във вирусни проби, взети от десетки пациенти, на които е даван антивирусният препарат Lagevrio на Merck. Промените във вируса не са го направили по-смъртоносен или заразен, но според експертите те подчертават риска от лекарства, които действат чрез промяна на генетичния код на COVID-19.

Въпреки че Lagevrio рядко се използва в САЩ и Великобритания, току-що беше разрешен за употреба в Китай, където властите разчитат на нови ваксини и лечения на фона на опустошителната вълна от вируса.

Още преди новите открития в продължение на месеци официалните лица предупреждаваха, че високите нива на инфекция в Китай може да доведат до появата на опасен нов вариант - експертите се опасяваха, че само през декември в страната е имало 250 милиона инфекции.

Предположенията, че Lagevrio може да стимулира мутациите, се появиха по времето, когато в края на 2021 г. получи разрешение от Агенцията по храните и лекарствата (FDA).

Лекарството действа, като създава мутации в генома на COVID-19, които не позволяват на вируса да се репликира в организма.

Макар то първоначално да се разглеждаше като пробив, Paxlovid на Pfizer изпревари Lageviro като предпочитан антивирусен препарат срещу COVID-19 в световен мащаб, измествайки лекарството на Merck на заден план през последната година.

Последното проучване е публикувано онлайн като предпечат и не е рецензирано.

Екипът, който включва експерти от Института "Франсис Крик", Имперския колеж в Лондон и Университета в Кеймбридж, е разгледал 13 милиона РНК последователности на вируса, който причинява COVID-19. Те са анализирали нуклеиновия състав на РНК нишките, за да търсят признаци, че вирусът е мутирал. В стотици проби те открили доказателства, че лекарството е предизвикало репликация. Почти всички открития са в проби, събрани през 2022 г. - годината, в която лекарството е било достъпно в целия свят - което показва, че причината е Lageviro.

Компанията Merck, базирана в Рахуей, Ню Джърси, оспорва доклада.

„Няма доказателства, които да сочат, че което и да е антивирусно средство е допринесло за появата на циркулиращи варианти“, заяви говорителят на Merck Робърт Джоузефсън пред Блумбърг. „Въз основа на наличните данни не смятаме, че е вероятно Lagevrio (молнупиравир) да допринесе за развитието на нови значими варианти на коронавируса“.

Някои експерти веднага отбелязаха потенциала на лекарството да предизвика тревожни мутации, когато то за първи път се появи на първите страници на вестниците в края на 2021 г. Д-р Уилям Хаселтайн, известен като един от водещите световни експерти в областта на анализа на човешкия геном, предупреди в края на 2021 г., че начинът, по който действа лекарството, отваря вратата за опасност.

"Пускате в обращение лекарство, което е силен мутаген, в момент, когато сме силно обезпокоени от новите варианти", казва той пред „Форбс“. „Ако се опитвах да създам нов и по-опасен вирус при хората, щях да подам именно субклинична доза (молнупиравир) на заразените хора“, продължи той.

Лекарството е разрешено за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата през декември 2021 г. Одобрението беше противоречиво сред някои експерти поради опасенията за мутации на вируса. То обаче показа способността си да намали хоспитализациите и смъртните случаи от вируса с 50 процента в клиничните проучвания. Малко след това одобрение получи и Paxlovid на Pfizer. С по-висока 90-процентова ефикасност по отношение на хоспитализациите и смъртните случаи - и без много от опасенията, свързани с мутациите на вируса - последният бързо се превърна в предпочитаното лекарство за борба с COVID-19 в Америка.

Макар че молнупиравир получи малка употреба в по-голямата част от западния свят, генеричните му версии се използваха в по-слабо развитите страни. То често се използваше и за лечение на пациенти с COVID-19 в Австралия. /БГНЕС