Необходим продукти:
8-10 броя пресни скариди
1 б. сушени домати в зехтин
2 бр. авокадо
50 гр орехи
50 гр суров шамфъстък
лютив сос (няколко капки за аромат)
1 лимон
сол
Начин на приготвяне:
Сгответе първо обелените пресни скариди, като ги хвърлите за няколко минути на загрят тиган, за да добият златист цвят. Подредете в подходяща чиния (за предпочитане продълговата).
След това пригответе двете разядки.
С помощта на пасатор пригответе пастата от сушен домат, ядките от орехи и шамфъстък, овкусени с малко от зехтина на доматчетата.
Разядката с авокада се приготвя още по-лесно. Изчистете авокадото от кората и костилката. Смачкайте го добре с вилица, като прибавите към него сол (на вкус) и сока на един лимон. Капнете няколко капки лютив сос, за да направите вкуса на авокадото леко пикантен (това е пожелателно, а не задължително).
Двете разядки оформете като топки (може да си помогнете с лъжица за сладолед) и ги аранжирайте по ваше желание до пресните скариди.
Украсете ордьовъра с резенчета лимон и стръкчета пресен магданоз или друга подправка, каквато обичате.
Поднесете ордьовъра с лека, добре охладена напитка – по ваш избор.
С брускети или препечени филийски ордьовърът е истинско изкушение за гастрономите.