Либия обвини руските Вагнеровци в употреба на химическо оръжие

Обвинения, отправяни от враждуващи страни в сирийския конфликт, вече се чуват и в Либия, след като премиерът на признатото от ООН правителство в Триполи заяви, че противниците му са използвали химически оръжия при сражения на юг от столицата.

Твърденията се отнасят до силите на Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, поддържан от Египет, Обединените арабски емирства и на практика от Русия, пише "Дневник". Подкрепяна от външни играчи, ЛНА на Хафтар овладя по-голямата част от страната и (според Правителството на националното съгласие) е използвала нервнопаралитичен газ в района Салахаддин, на юг от столицата, която опитва да овладее.

Този път обаче обвиненията не само към прекия противник - бунтовниците в Сирия обвиняваха силите на президента Башар Асад, чиято съпричастност потвърждават и доклади на ООН. Либийският премиер Файез ас Сарадж обвини изпратените от Русия наемници, чиято организация, поне на книга, не съществува - частна военна компания (ЧВК) "Вагнер".

На пресконференция, за която пишат от Анадолската агенця и в "Дейли сабах", вътрешният министър от правителството в Триполи Фатхи Башага не представи подробности.

Предстои Москва да коментира твърденията. Представители на ПНС често говорят пред медииите в Турция, която, обвинявайки Русия, че праща наемници, също има присъствие на терен в Либия, с официални съветници, но и със сирийски бойци, прехвърлени на африканския континент.

Защо "Вагнер" (не) са в Либия

"Вагнер", чиито бойци станаха известни с действията си в Сирия и Украйна и - по-късно, но и в по-малка степен - в Африка, присъства в Либия най-късно от есента на 2018 г., формално за обучение на ЛНА. "Новая газета" пише, че медии и високопоставени турски чиновници смятат ролята на "Вагнер" за по-съществена и те сами участват в битки.

Руското външно министерство по принцип отричаше руснаци да присъстват в Либия, но по-късно президентът Владимир Путин даде сигнал, че ако действително има, то те "не представляват интерес за руската държава" и не получават пари от нея. Няколко руски медии, сред които и цитираното издание, са откривали връзка между "Вагнер" и ресторантьора Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин". Името му е свързано с договори за охрана и използване на петролни и газови залежи, подписани в Сирия, но най-вече с т. нар. Фабрика за тролове, повлияла на изборите в САЩ.

И на Пригожин, и на "Вагнер" са наложени американски санкции.

В началото на декември, когато Либия обвини Русия, че праща бойци на "Вагнер" да помагат на Хафтар, войната официално навлезе във фаза на класическа война с посредници. На обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че разпалва конфликта с частните си бойци, Кремъл отговаря с предупреждението, че Либия се е превърнала в "пристанище за наемници от огромен брой страни".

Стигна се до дипломатически совалки и опити за примирие и утвърждаване на (на теория наложеното) оръжейно ембарго в Берлин и Москва, които, изглежда, не работят.