Лидер на републиканците в САЩ: Не съм спокоен за Русия, в нея припознавам бившия СССР

Мич МакКонъл

Мич МакКонъл

Лидерът на републиканците в Сената Мич МакКонъл съвсем не се чувства спокоен за Русия, припознавайки в нея бившия Съветски съюз, съобщава сайтът defensenews.com.

Месец след срещата в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, на която Тръмп дискредитира американското разузнаване и американската политика, която е за дистантно отношение към Москва, авторитетният лидер на републиканците ясно заяви, че той е на различна позиция.

„Руснаците не са наши приятели. Те се опитват да създават проблеми по всякакъв начин ", обяви МакКонъл на пресконференция във Форт Кнокс, Кентъки, изразявайки адмирации за решението на Тръмп, което той подписа в понеделник, 13 август, 716 милиарда долара да отидат за националната отбрана.

"Мисля, че руснаците в своите действия се държат като бившия Съветски съюз", подчерта МакКонъл, изтъквайки предполагаемата им намеса в американските и европейски избори, както и откъсването на Крим от Украйна през 2014 година. 

Без да го споменава пряко, МакКонъл показа ясно различията в позицията си с Тръмп и сенатор Ранд Пол, млад сенатор от Кентъки и чужд човек в Сената, когато става въпрос за Москва. Пол, който посети Русия този месец, заяви, че политиката на Америка по този въпрос е отровена и са потъпкани всички шансове за диалог.

Демонстрираната от Тръмп откритост към Русия  обаче подхранва напрежение между различните власти. Тръмп излезе с подписана от него декларация до NDAA, в която някои разпоредби, които налагат строги действия срещу Русия, всъщност биха засегнали правомощията на изпълнителната власт.
"Това изявление, подписано от президента, е твърде обезпокоително, защото отново Тръмп показва пред света, че на него не може да се вярва, когато става въпрос за поемане на ангажименти към САЩ и за отстояване на националните над неговите лични интереси", коментира членът на Комисията по международни отношения в Сената - сенатор Боб Менедес. Той призова Тръмп "да застане недвусмислено и твърдо зад интересите на Съединените щати и нашите съюзници, и срещу агресията на Кремъл".

Републиканци и демократи в Сената изпратиха няколко изстрела към Тръмп във връзка с позицията му към  Русия, гласувайки с огромно мнозинство да бъде потвърдена подкрепата за НАТО и единодушно се противопоставиха да бъде предоставен на Кремъл достъп до американската администрация. Освен това партийни лидери в Сената блокираха мярката, с която се приема отхвърленото от Путин твърдение за намеса в изборите, настоявайки незабавно да влязат в сила наложените санкции на Русия, приети от Конгреса миналата година, както и комисиите в Сената да проведат изслушвания за какво са си говорили по време на срещата на четири очи Путин и Тръмп в Хелзинки.

Във вторник МакКанъл изрази удовлетвореност от  помощта на NDAA за Fort Knox , решението да бъдат стимулирани американските военни и признаването на напрегнатите отношения на Америка с Русия и Китай.

"Би било отричане на реалността и в известен смисъл заравяне на главата в пясъка, ако не бяха значително увеличени военните разходи", посочи МакКонъл, като  призна за застъпничеството на министъра на отбраната Джим Матис пред Тръмп и Конгрес за необходимостта от допълнителни разходи.

"Всъщност ние дадохме на Министерството на отбраната точно това, което поискаха", добави МакКонъл.

Лидерът на Сената също похвали твърдата позиция на Тръмп срещу Китай по отношение на търговията с тази азиатска страна.

"Ние съвсем не искаме да сме противници, но е факт , че нямаме перфектни отношения", каза МакКонъл за Пекин. "Китайците станаха по-агресивни във военната сфера, което в миналото бе нещо необичайно за тях".

Превод: Faktor.bg