Елена Йончева мобилизира соцгрупата в Европарламента срещу Борисов, води битката чрез издание, свързано с БСП

Елена Йончева

Елена Йончева

Призовавам ви спешно да изпратите писмо до премиера на България, изискващо незабавно, подробно и независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол.".

Това се казва в писмо от 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли от председател на групата на социалистите и демократите в ЕП - испанският евродепутат Ираче Гарсия. Настояването му за разследване е заради предполагаеми заплахи на Бойко Борисов към евродепутата от групата на S&D Елена Йончева. Новината съобщи брюкселското издание EURACTIV, което показва и оригинала на писмото.

Става дума за запис на телефонен разговор, в който човек с глас като на премиера се заканва да "изгори" Йончева. След публикуването му на 12 юни в български медии за него съобщиха и западни издания като "Гардиън", "Индипендънт" и "Юрактив".

Борисов не потвърди и не отрече автентичността на записа и не поиска разследване за него, а се опита да го омаловажи с думи, че "няма лоша реклама", пише в писмото си Гарсия. Евродепутатът припомня също, че България редовно е смятана за най-корумпираната в ЕС и че е с най-лоша свобода на медиите в съюза, а и в Европа.

Парламентарният лидер на социалистите също посочва, че Елена Йончева е била разследващ журналист и че изнудването и заплахите срещу журналисти са се превърнали в норма в България. Гарсия призовава председателя на ЕП категорично да заяви, че това е абсолютно недопустимо и трябва незабавно да бъде прекратено.

Запитана от EURACTIV България да коментира писмото на Гарсия, Елена Йончева, обяснява, че "задължението ми като евродепутат е да предупредя службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на моята работа, така и на независимостта на институцията". В момента се обсъждали мерки за сигурността ми и дали да бъде ангажирана и белгийската полиция", допълва Йончева и напомня за взривяването на Дафне Каруана Галиция в Малта.

Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции. Един от сигналите, внесени от нея в българската прокуратура, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса все още няма, напомня EURACTIV, цитиран от dnevnik.bg.

Публикацията в EURACTIV има обаче и друга страна. Журналистът Георги Готев, който работи в изданието, в същото време се води асистент на евродепутата и колега на Елена Йончева  Иво Христов. Това бе разкрито наскоро в разследване на Николай Бареков, който уличи евродепутатите на БСП в източване на огромни средства от Европейския Парламент. В същото време, Йончева спекулира с името на Дафне Галиция, която беше взривена в Малта заради разследвания на корупционни далавери на левицата. Самата Йончева, която досега говори и разследва корупционни схеми, никога не е визира и не се е занимавала с корупцията в БСП, която се превърна в емблема на годините на прехода.