Литва подкрепи идеята на Полша за разполагане на ядрени оръжия на НАТО

Президентът на Литва подкрепи желанието на полския си колега за разполагане на ядрени оръжия на НАТО в региона пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия, предаде АФП.

Двамата държавни глави обсъдиха сигурността, докато наблюдаваха военно учение в Сувалския пролом - коридор, който минава по дължината на полско-литовската граница, между силно милитаризирания руски ексклав Калининград и Беларус.

"Идеята за разполагане на ядрени оръжия не е подстрекателство към война или заплаха за Русия. Това е елемент от системата за възпиране, който трябва да действа като наистина значим възпиращ фактор", заяви литовският президент Гитанас Науседа.

През последните дни полският президент Анджей Дуда предложи разполагането на ядрени оръжия в Полша, въпреки че идеята беше отхвърлена от други представители на Полша, включително от министър-председателя Доналд Туск.

"Цялата територия на НАТО, според нашите разбирания, трябва да бъде защитавана по подходящ, адекватен начин, така че е много логично една ядрена система да бъде преместена на източния фланг на НАТО", каза той.

"Ние, като една от тези държави, сме заявили готовността си да приемем това оръжие", добави той.

Президентите говориха по време на военното учение Brave Griffin 24/II в област Алитус в Литва.

По време на учението 1500 военнослужещи изпробваха отбранителни сценарии в Сувалския пролом, смятан за ахилесовата пета на източния фланг на НАТО. /БГНЕС