Ливанският парламент със спешно заседание заради лавината от министерски оставки

Министърът на информацията се извини на ливанците, че "не е изпълнил очакванията им"

Взривът уби 158 души, 60 са в неизвестност, 6000 са ранени

Взривът уби 158 души, 60 са в неизвестност, 6000 са ранени

Ливанският премиер Хасан Диаб свика в неделя спешно извънредно заседание на кабинета, за да обсъди ситуацията, свързана с решението на редица министри да подадат оставка. Това съобщи телевизионният канал Al Arabiya.

По-рано в неделя няколко ръководители на министерства, сред които този на Министерството на информацията, на икономиката и на околната среда, обявиха намерението си да напуснат постовете си. Ливанският министър на информацията Манал Абдел Самад обоснова решението си с инцидента с взрива на пристанището на 4 август. Министърът също се извини на ливанците, че "не изпълни очакванията им", докато е бил на поста си.

В събота вечер в центъра на Бейрут се проведе антиправителствена демонстрация, която прерасна в безредици. По-рано лидерът на опозиционната партия "Катаиб" Сами Джемайл призова за масови антиправителствени протести. Протестиращите обвиняват управляващата коалиция на Ливан в корупция, и настояват за предсрочни избори и независимо разследване на експлозията в пристанището в Бейрут. Групи активисти щурмуваха сградите на Министерството на външните работи, 
Министерството на икономиката, енергетиката, околната среда, както и на Асоциацията на ливанските банки, откъдето изхвърлиха и унищожиха стотци документи и досиета. Службата за гражданска защита съобщи, че при сблъсъците са ранени 490 души, включително около 70 полицаи. Задържани са петима активисти

Утре трябва да бъдат оповестени резултатите от разследването на експлозията в пристанището на Бейрут, където на 4 август по време на заваряване избухна пожар, в резултат на което над 2750 тона амониев нитрат се взривиха, унищожавайки напълно инфраструктурата на морското пристанище. При инцидента бе унищожен и най-големият склад за зърно в страната.

158 души загинала, 60 са в неизвестност, 6000 са ранените, от които 120 са в критично състояние. Без дом останаха над 300 хиляди души.