Лондон: Да хвърляш бомби по своята територия е знак за умора и неподготвеност на руските пилоти

Зачестилите случаи на руски удари по собствена територия може да се обяснят с умората и недостатъчната подготовка на пилотите във военната авиация. Това коментират експерти в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикувано в социалната мрежа "Х".

Британското разузнаване отбелязва, че през последния месец са зачестили инцидентите, при които руски бойни самолети хвърлят бомби над територията на собствената си страна. Експертите припомнят, че на 27 януари руският новинарски Telegram канал "Astra" съобщи, че самолети на ВКС на Руската федерация случайно са изстреляли два неуправляеми боеприпаса ФАБ-250 по две села в Белгородска област. Първият е паднал във ферма в Постников, а вторият - на улица в село Стрелецкое. В резултат на тези неочаквани атаки са били евакуирани около 150 души в радиус от 500 метра.

Това е четвъртият инцидент, свързан с хвърляне на авиационни боеприпаси на руска територия през последния месец, твърдят военните експерти от Лондон. Първият такъв е регистриран в Белгород още на 20 април 2023 година.

"Невъзможно е да се потвърди дали такива инциденти се случват поради лоши процедури при въоръжаване на самолета преди излитане, или неправилни действия на екипажа по време на мисии. Вероятно е комбинация от двете. Нарастващата честота на такива инциденти вероятно показва степента на умора на въздушния и наземен персонал на фронта в Русия, а също така показва недостатъчна подготовка на участниците във военни операции на окупаторите“, обобщава британското разузнаване.