Лондон: Русификацията продължава ударно в незаконно окупираните територии на Украйна

Британското Министерство на отбраната отбелязва в своя последен разузнавателен доклад, че процесът на русификации в незаконно окупираните временно от Русия територия върви с пълна сила. 

Досега  русификационните мерки включват разширяване на руската съдебна система, налагане на руска учебна програма, издаване на руски паспорти и изграждане на руска телекомуникационна инфраструктура. Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно окупираните територии на Украйна, продължават.

Руската академия по национална икономика и публична администрация е разкрила магистърска степен "Държавно и общинско управление", която според представител на университета ще осигури на завършилите умения за работа на всички нива на управление, включително в Донецката и Луганската народна република, както и в Херсонска и Запорожка област. 

Според британското разузнаване вероятно създаването на магистърската програма е отчасти насочено към преодоляване на недостига на желаещи и квалифицирани кадри за администрацията, която се създава във временно окупираните територии на Украйна. Това може да бъде свързано с плановете на руския президент Владимир Путин да създаде нов административен елит, както посочи в обръщението си към нацията миналия месец и с издаването на президентски указ през януари 2024 г. за създаването на нов кадрови резерв.

От друга страна, руският министър на правосъдието Константин Чуйченко съобщи, че Русия е създала и 58 федерални затвора във временно окупираните територии на Украйна. Този факт е смущаващ, доколкото подсказва, че репресивната машина на Кремъл работи безотказно дори на чужда територия, която Русия незаконно анексира от Украйна.