Лондон: Русия вероятно стреля по Украйна със стари крилати ракети с отстранена ядрена бойна глава

Това показва до каква степен Русия е изчерпала запасите

Според британското военно разузнаване Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с боеприпаси без заряд срещу Украйна, предаде БНР с позоваване на Ройтерс.

Експерти на британското министерство на отбраната отбелязват, че на изображения се виждат останки от изстреляна от въздуха срещу Украйна крилата ракета, която изглежда е разработена през 80-те години като система, способна да носи ядрен заряд. Ведомството предполага, че извадената бойна глава се заменя с баласт.

Такава система все още е способна да нанесе поражения чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Само че е малко вероятно тя да причини сериозни щети на набелязаните цели, допълва министерството в ежедневната си сводка.

"Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация показва до каква степен са изчерпани запасите на Русия от ракети с голям обсег", подчертава министерството.

Междувременно "Ню Йорк таймс" пише, че една трета от артилерията, получена от Украйна от западните съюзници, има нужда от ремонт и това се прави в Полша.

Водоснабдяването в Киев е напълно възстановено, а в рамките на денонощие се очаква да спрат аварийните изключвания на тока. Това става на фона на критики от президента Володимир Зеленски, че очаква по-добра работа от местните власти в столицата след много оплаквания от жителите за липса на достъп до жизненоважни услуги на фона на прекъсванията на тока.

Украинската страна обяви, че е постигнала успехи във военните действия в Луганска област и че евакуира хора от наскоро освободения Херсон.