Лондон: Украйна има право на удари извън границите си като форма на самозащита

За да подкопава способността на Русия да извършва нападения

Джеймс Клевърли

Джеймс Клевърли

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Украйна е в правото си да използва сила извън нейните граници като форма на самозащита, предаде БНР. 
По-рано от руска страна бяха отправени обвинения срещу Украйна за нападението на дронове в Москва, без да бъдат представени доказателства за твърденията.

По време на пресконференция в Естония, на въпрос дали Украйна има право да напада руска територия, Джеймс Клевърли заяви, че не е запознат в подробности със случилото се в Москва и не иска излишно да спекулира, но Украйна има легитимно право да се брани както в собствените си граници, така и да използва сила извън границите си, за да подкопава способността на Русия да извършва нападения в самата Украйна.

"Така че легитимните военни цели отвъд собствената ѝ граница са част от самоотбраната на Украйна“, изтъкна дипломат номер едно на Великобритания.

Междувременно Скай нюз разпространи новина, че британският производител на оръжия BAE Systems води преки преговори с Володимир Зеленски за производство на територията на Украйна. Медията отбеляза, че това е още един знак, че Великобритания има централна роля във въоръжаването на украинските сили, а компанията доставя танкове Challenger 2, артилерийски части и боеприпаси, които са от решаващо значение за войната срещу Русия.

Освен откриване на производствени и ремонтни мощности, Володимир Зеленски и главният изпълнителен директор на BAE Systems Чарлз Уудбърн са обсъдили и създаването на местен офис на компанията в страната.

Двете страни са потвърдили пред вестник "Дейли телеграф", че все още няма договорени срокове и мащаби на производство, но интензивните дискусии продължават.