Лондонската полиция е в повишена готовност след хакeрска атака

Потенциално изтичане на данни на 47 000 служители

Лондонската полиция е в състояние на повишена готовност след съобщения за непозволен достъп до база данни на нейни служители, предаде БНР.

Таблоидът "Сън" първи съобщи за хакването на данните и допълни, че 47 000 служители на лондонската полиция са били уведомени за потенциално разкриване на техни снимки, имена и звания. 

Киберпрестъпниците са успели да проникнат в IT системите на компания, която отговаря за отпечатването на пропуски за персонала и други документи, свързани с работата на полицаите. Рик Прайър, заметник-председател на Федерацията на столичната полиция, е цитиран от Би Би Си и Скай нюз да казва, че се води разследване във връзка с изнесената информация. 

Той допълва, че ако тази информация попадне в "неподходящи ръце", вредите за полицията могат да бъдат изключително големи и респективно да предизвикат загриженост и гняв у самите полицаи. Това обаче не е първият инцидент с разкриване на полицейска информация. Преди няколко седмици Полицейската служба на Северна Ирландия призна, че по погрешка е публикувала лична информация за всички свои 10 000 служители на базата на закона за свободен достъп до информация. Полицията на графствата Норфолк и Съфолк по-късно обяви, че по погрешка е предоставила информация за повече от 1200 души, включително жертви и свидетели на престъпления.