Лорер: Няма драма с бюджета, Пеевски стана говорител на европейските ценности

ДПС е "подкрепяща опозиция“

Даниел Лорер

Даниел Лорер

Бюджет 2024 е един европейски бюджет, който предвижда 3% растеж и 3% бюджетен дефицит, за да изпълняваме условията за влизане в еврозоната. Това заяви пред бТВ депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Даниел Лорер.

Той определи като напълно нормално да има дебат по бюджета, по думите му това е здравословно. „Ще чуем критики, но всичко е заложено в бюджета, защото искаме да имаме европейска България“, каза Лорер.

Той отбеляза, че бюджетът си поставя две цели. Първата е да се даде повече на най-слабите, за да могат да посрещнат разходите си на фона на високата инфлация, която е предизвикана от ковид кризата и войната в Украйна. Втората цел е да се дадат инвестиции на икономиката. Според Лорер с предвидения пакет от 10 милиарда България ще стане едно по-добро място за развитие.

Във връзка с поемането на нов дълг от около 11 млрд. лв. за следващата година, той заяви, че "няма драма": „По отношение на задлъжняването на държавата ние нямаме никаква драма. Ние сме задлъжнели на 30% спрямо БВП, а много европейски държави са задлъжнели на 100%.“

Лорер смята, че президентът Румен Радев в момента се държи като политически лидер с правителство на сянка. „Той трябва да си влезе в ролята. Той трябва да обединява, а не да разделя. Той няма роля в правенето на бюджета, това е прерогатив на правителството.“ - каза депутатът от ПП-ДБ по повод заканата на Радев да наложи вето на бюджета заради авантюристичната финансова политика на Асен Василев. Според Лорер намесата на президента изглежда дребнаво заяждане, което е извън неговите правомощия.

Като „излишна драма, която се създава около несъществуваща тема“ Лорер определи обвиненията на Радев, че с предлагания бюджет се предвижда разпродаването на голяма част от земите в поземления фонд. „Изкуствено създаден дебат по несъществуваща тема за бюджет 2024“, добави депутатът.

Според него президентът ясно разбира, че ако наложи вето, ще урони имиджа си, защото ще забави с един месец социалните плащания за хората.

Управлението на страната е поверено на коалиция без коалиционно споразумение, каза още той.

„Причината за това е ясна. Искаме да постигнем няколко краткосрочни цели – влизане в Шенген и еврозоната, провеждане на съдебна реформа, иначе ние не сме съгласни с модела на управление на ГЕРБ, който искаме да разградим и по тази причина нямаме коалиционно споразумение.“ - заяви Лорер. „Никой не е обещавал да работим в хармония, ние сме в динамично равновесие и това се вижда от дебатите в парламента“, поясни той .

За мястото на ДПС той заяви, че те не са в коалицията, а са "подкрепяща опозиция“.

Той коментира и заявката на Делян Пеевски за премиерския пост:  
„ДПС е една системна, мъдра партия. Нейните членове ще решат кой ще е председател на тази партия. България не е остров, България е част от една международна общност, където законът е над всички. Принципната ни позиция е много ясна: България не може да има премиер, който е обект на международни санкции.“

В коментар за поведението на Делян Пеевски, Лорер отбеляза, че позициите на лидерите на партиите се променят. „При Пеевски виждаме, че неговите позиции се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности. Пеевски не е говорител на мнозинството, но се възползва от медийното внимание, за да говори по всички медии.“ - отбеляза той. /БГНЕС