Лозан Панов: Не се грижете за репутацията ми, огласете всички проверки срещу мен

Лозан Панов, шеф на ВКС

Лозан Панов, шеф на ВКС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоява да бъде предоставена цялата документация относно всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ е извършвал спрямо него. Това става ясно от писмо, изпратено от висшия магистрат до главния съдебен инспектор Теодора Точкова. 

До инспектората е постъпило заявление на гражданина Николай Неделчев по Закона за достъп до информация да му бъдат предоставени копия от документацията, пише "Дневник". Ден по-рано Панов в отговор на запитване от ИВСС е дал съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от заявителя копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу председателя на ВКС.

Николай Неделчев е същият гражданин, който поиска достъп до протоколите от проверката по случая "Цумгейт", но инспекторатът отказваше да предостави информацията въпреки решението на съда, което го задължаваше, а накрая главният инспектор публикува заключение, което не откри укоримо поведение на главния прокурор Цацаров при срещата му в кабинета на бизнесмена Гергов в ЦУМ, въпреки че проверка де факто не е извършена, тъй като той не се е отзовал на поканата да съдейства.

Сега в писмото до главния съдебен инспектор Лозан Панов напомня за случая и за съдебната практика, според която надделяващ е общественият интерес при решаването дали да бъде предоставена информация по проверките за почтеност, конфликт на интереси, нарушаване независимостта на магистратите или уронване престижа на съдебната власт.

Панов цитира писмото на главния инспектор Точкова до Пленума на ВСС по повод искането да бъде изслушана във връзка със статията на "Свободна Европа" под заглавие "Замитане под килима. Как Инспекторатът към ВСС злоупотреби с право, за да скрие "ЦУМ-гейт". В това писмо Точкова изразява загриженост за репутацията на проверяваните магистрати, ако бъде изнесена информацията от проверките. "Същността на извършваните от Инспектората проверки /.../ е специфична и с информацията от тях следва да се борави изключително внимателно, защото сама по себе си може да дискредитира и да накърни правата и репутацията на проверявания магистрат."

За две от проверките срещу него сам Панов е поискал информация от инспектората, но му е била отказана. И припомня, че за започването на всички проверки от инспекгората срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с предварителни оценки, включително и от главния инспектор. "Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан. Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му", заявява Панов.

От години е видно, че председателят на ВКС Лозан Панов е подложен на атака от страна на формираното около предишния и сегашния главен прокурор мнозинство във Висшия съдебен съвет, включващо и парламентарните квоти, заради критичните му позиции относно управлението на съдебната система чрез преплитане с политическата власт.

Един от сигналите срещу него - на съдии от Апелативиня специализиран съд, заради разпоредена от Панов проверка на организацията на работата по дело за мярка за неотклонение - в пълно съответствие с правомощията му на председател на ВКС, показа особено силна тенденциозност на парламентарната квота и на мнозинството, формирано около главния прокурор. Пълна тишина последва за резултатите от проверката на сигнала, който шумно беше огласен.

Репресия под привидната законност, че си вършат работата институциите, застигна и съпругата на председателя на ВКС, издател на немскоезичния вестник "Виртшафтсблат". Запорът върху единствената й банкова сметка, наложен с предварително изпълнение от данъчните служби в края на м.г., е последния засега епизод от продължаващата пета година битка, за да остане статуквото непокътнато.