Лукашенко се представя за жертва на ЕС, рекетира Брюксел с мигрантската криза

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

„Причините за кризата с мигрантите на границата с Полша са отказът на ЕС да изгради бежански лагери и санкциите, които наложи на Беларус“. Това казва президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю за РИА Новости.

Той припомни, че Беларус и ЕС имат споразумение за реадмисия, според което, ако мигрантите влязат в ЕС през беларуска територия, Минск ще ги върне обратно и ще ги настани в Беларус в бежански лагери.

„Те (ЕС – бел. ред.) трябваше да строят лагерите и започнаха да строят, но след това спряха. Затова и аз престанах да спазвам споразумението“, изтъква Лукашенко.

Кой има интерес от манипулациите на президента на Беларус и защо не можем да му вярваме?

Опитът на руски медии да представят Лукашенко като жертва на ЕС заради бежанците е история, съшит с бели конци, която няма нищо общо с действителността. Внушенията на беларуският лидер, че вина за мигрантската криза на полско-беларуската граница има Европейският съюз, обвинявайки го, че пръв е нарушил споразумението за реадмисия, а сега не иска да обсъжда тази тема и вместо това налага неоснователно санкции на Беларус, са откровена манипулация, която може да бъде направена на пук и прах само с няколко конкретни факта. Те се съдържат в подписаното още през 2017 година споразумение, в което ясно са регламентирани отношенията към мигрантите от страна на ЕС и Беларус.  

Още тогава Брюксел отпусна 7 милиона евро на Беларус за изграждането на центрове за временно настаняване на нелегални мигранти, припомня The insider. Както обяснява тогава пред „Дойче веле“ ръководителят на Минския център за европейска интеграция Андрей Егоров, Беларус се нуждае от това, за да облекчи визовия режим с ЕС, тъй като споразумението за реадмисия заедно със споразумението за облекчаване на визовия режим представляват единен пакет. Освен това, в рамките на програмите на ЕС за трансгранично сътрудничество, Беларус получи около 38,5 милиона евро през 2014–2020 г. за модернизиране на граничната си инфраструктура. ЕС обаче не се ангажира с  изграждането на лагери за нелегални мигранти, а само да финансира тяхното създаване.

След принудителното кацане на самолет на Ryanair в Минск и отвличането на двама от неговите пътници, ЕС остро реагира и наложи санкции на Беларус. Тогава министърът на външните работи Владимир Макей направи доста скандално изявление:

„Ще трябва да използваме предвидените пари за развитието на граничната инфраструктура за изпълнението на някои други проекти, свързани с мобилността, за да премахнем последствията, които могат да възникнат в Беларус във връзка с наложените санкции. Тези пари ще отидат при хората. Защо трябва да възпираме някакви мигранти бегълци, които искат да отидат в същия този Запад в търсене на по-добър живот, само защото някои държави решиха да правят цветни революции. Ние няма да вземем пари от народа и да ги хвърляме в ненужни проекти, опитвайки се да защитим Запада, докато срещу нас се предприемат санкции."

От съобщение на белоруската държавна информационна агенция БерТА от 28 юни 2021 г. под заглавие „Беларус започва процедурата за спиране на споразумението за реадмисия с ЕС“ пък става пределно ясно коя е страната, инициирала прекратяването на споразумението между ЕС и Беларус за реадмисия на мигранти.

„Беларус започва прилагането на процедурата за спиране на споразумението за реадмисия с ЕС“, се казва в официално съобщение на пресслужбата на МВнР на Беларус. В него се подчертава, че страната не може да изпълнява задълженията си него в условията на санкции и ограничения, наложени от ЕС, въпреки че това ще има отрицателно въздействие върху взаимодействието с ЕС в борбата срещу нелегалната миграция и организираната престъпност.

През септември лично Лукашенко внесе в Народното събрание законопроект „За спиране на споразумението между Република Беларус и Европейския съюз за обратно приемане на лица, пребиваващи без разрешение“. Законът е приет и на 14 октомври Лукашенко го подписа. 

В същото време досега няма информация да е имало европейски инициативи за нарушаване на споразумението, подписано между ЕС и Беларус. А това означава, че Брюксел по никакъв начин не се е отказал от ангажиментите към Беларус, въпреки драстично променената ситуация в страната. Очевидно става дума за поредната интрига в играта на Лукашенко с мигрантската криза, който се опитва, представяйки се за жертва, да рекетира Брюксел в свой интерес.