Лукашенко с нова пропаганда срещу Запада: Използва Украйна срещу Беларус, заплашва нашата сигурност

Думите на беларуския президент "приятно съм изненадан и удивен от Украйна" - демагогия или лъжи?

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Западът се опитва да използва Украйна срещу Минск, но Киев засега се въздържа от провокации. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от руски медии.

"Днес сигурността за нас, не само за Русия, е още по-важна. Знаете замисъла на нашите западни съседи. Не само Украйна. Те се опитват да използват Украйна и срещу Беларус. Но това, което намирам за удивително и приятно изненадващо, е, че Украйна все още се държи. Тя се въздържа от провокации срещу Беларус. Въпреки че нашите западни съседи активно я натискат. Знаете кой", посочи беларуският лидер на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Той акцентира върху това колко важни в момента са проблемите по отношение на сигурността за Беларус.

Лукашенко подчерта, че "следователно ще трябва да издържим този период". "Миналата година показа, че ще се справим. Придържаме се към същата позиция", увери той.

Всичко, изречено от беларуският президент Лукашенко пред Сергей Лавров е напълно несъстоятелно по отношение на Запада, който уж притиска Киев да се конфронтира с Минск и с действията заплашва сигурността на Беларус. В подобни твърдения не просто няма истина, а те са откровени лъжи. Защото не друг, а Беларус е близък съюзник на агресора Русия, който позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Въпреки опитите на Лукашенко да не обвързва тясно страната с плановете на Кремъл, двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник. Но по-рано днес излезе информация, че на територията на цяла Украйна е обявена мащабна военна тревога: в Беларус са вдигнати руските МиГ-31, съобщава nv.ua. По информация на  "Беларускі Гаюн" от летище Мачулищи са излетели руски изтребители МиГ-31К, които са въоръжени с ракети "Кинжал".

В същото време, Киев няма никакъв интерес да ескалира отношенията си с Минск, за да отваря още един фронт в тази мракобесна война. Още по-малко интерес от това има Западът, който не крие желанието този конфликт, разпален от Русия, да приключи колкото може по-скоро. И това няма как да не го разбират управляващите в Беларус. Затова изявленията на Александър Лукашенко са излишно неискрено театралничене, което може да бъде тълкувано по различен начин. Веднъж, като желание да намекне на Лавров, че Беларус не би се впуснала в военна авантюра срещу Украйна, която не дави никакви поводи за това. Или пък като опит да бъде разсеяни тревогите на властта в Украйна, че именна през Беларус руският президент Путин се готви за нова атака срещу Киев в близките месеци на 2023 година. 

Независимо от тези обстоятелства експерти и анализатори смятат, че Кремъл не би предприел да започне "специалната военна операция" в Украйна, ако не разчиташе на близостта и лоялността на беларуския президент, който в удобен момент да бъде въвлечен в конфликта. В този смисъл проблемът на Лукашенко не са Западът и Украйна, а Русия и Кремъл, които са реалната заплаха за сигурността в Беларус - за държавата и за гражданите й. А думите на беларуския президент  "приятно съм изненадан и удивен от Украйна" са или пропагандна демагогия или лъжи.