Лукашенко объркан - привика на килимчето силите за сигурност след инцидент на летище Мачулищи

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Беларуският диктатор Александър Лукашенко проведе среща със силите за сигурност след инцидента на летище Мачулищи, където партизаните сериозно повредиха руския стратегически самолет А-50. Кратко видео с речта на диктатора в началото на събитието публикуваха от пресслужбата на президента на Беларус, предава УНИАН.

Както се вижда от публикуваните кадри, Лукашенко е привикал „на килимчето“ секретаря на Съвета за сигурност на страната, министрите на отбраната и вътрешните работи, шефа на КГБ и Държавния граничен комитет.

„В светлината на вътрешните и най-вече на външните събития бих искал да чуя от вашите уста какви са вътрешнополитическата и военна ситуация извън Беларус“, казва Лукашенко.

В публикуваното видео е видно, че държавният глава на Беларус използва обобщени и виевати фрази, без да назовава конкретно причините за срещата. В същото време диктаторът изглежда видимо объркан, което е в пълен контраст с обичайните му опити да демонстрира пред другите въображаема мощ и самочувствие.

Във видеото Лукашенко се жалва, че някои сили се опитват да "нажежява ситуацията в Беларус" и поиска "строга дисциплина" от силите за сигурност на границата. Освен това диктаторът подчерта, че това се отнася не само за граничната служба, но и за всички правоохранителни органи, които разполагат с голям брой въоръжени части.

УНИАН припомня, че инцидент на военното летище в Мачулищи близо до Минск е станал сутринта на 26 февруари, когато са се чули силни експлозии. По-късно се оказа, че беларуски партизани са атакували самолет за далечно радарно разузнаване А-50 на руската окупационна армия, използвайки дронове.

Това е много специален и скъп самолет, като Русия разполага само с 9 екземпляра. Цената му е около 330 милиона долара, което е сравнимо с цената на един военен кораб. Кремъл отказва да коментира загубата на толкова скъп и рядък самолет.

Според военния експерт Роман Свитан повредата на самолета А-50 може да попречи на обмисляната масирана ракетна атака срещу Украйна. Този самолет е бил използван от нашествениците като "далечни очи" за управление на изтребители и насочване към цели.

Превод: Faktor.bg