Лукашенко вече вижда "бездната на ядрената война", заговори за спиране на конфликта в Украйна

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Москва, Киев и Западът трябва да се споразумеят за спиране на конфликта в Украйна, за да избегнат "бездната на ядрената война". Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко в интервю за "Франс прес", цитиран от news.bg. 

Трябва да спрем, да постигнем споразумение, да прекратим тази бъркотия, операция и война в Украйна, настоя той.

"Нека спрем и тогава ще измислим как да продължим да живеем... Няма нужда да отиваме по-нататък. По-нататък е бездната на ядрената война. Няма нужда да отиваме там", подчерта Лукашенко, основният съюзник на руския президент Владимир Путин.

Той обвини Запада, че търси конфликт с Русия и е провокирал войната в Украйна. Вие разпалихте войната и я продължавате, упрекна западните страни беларуският президент.

"Видяхме причините за тази война. Ако Русия не ви беше изпреварила - членовете на НАТО, щяхте да се организирате и да й нанесете удар", категоричен бе той.

Въпреки че Беларус послужи като плацдарм за нахлуването на Русия в Украйна, досега Лукашенко избягва да заема страна в конфликта. Според анализатори той добре осъзнава факта, че повечето беларуски граждани не подкрепят изпращането на войски в Украйна.

67-годишният лидер, който управлява Беларус от близо три десетилетия, настоя, че властите в Киев могат да сложат край на войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

Всичко зависи от Украйна, изтъкна той и допълни, че особеното в момента е, че войната може да бъде прекратена при по-приемливи условия за Украйна.

Лукашенко призова властите в Киев "да седнат на масата за преговори и да се съгласят, че никога няма да заплашват Русия".

Според него Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия региони в източната и южната част на страната. "Това вече не подлежи на обсъждане. Можеше да се обсъди през февруари или март ", отсече той.

Лукашенко настоя, че войната е можело да бъде избегната, ако западните страни са дали на Путин поисканите от него гаранции за сигурност.

Вие - членовете на НАТО и американците, имахте нужда от война, обобщи той.