„Лукойл“ плаши със спиране на производството, ако спре износът на петролни продукти

"Ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията"

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заяви, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на петролни продукти е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г., защото количествата които не може да се пласират на българския пазар, предаде БГНЕС.

Това се казва в позиция на компанията във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол. 
Решението беше взето на фона на разкрития за нарушаване на условията на дерогацията от страна на „Лукойл“ и милиардни печалби за Кремъл, осигурени от компанията, въпреки наложените от ЕС санкции срещу Русия.    

"Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар. 
С оглед вероятните негативни последици от това намерение, призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос." - се казва още в съобщението. /БГНЕС