Богданов: "Лукойл" трябва да внесе още 25 млн. лв. във Фонда за енергийна сигурност

От "Лукойл" не са съгласни

„Лукойл" трябва да внесе още 25 млн. лева във Фонда за енергийна сигурност, заяви министърът на икономиката Богдан Богданов, който заедно с представители на рафинерията беше изслушан от парламентарните комисии по енергетика и икономика по повод спора за невнесени вноски, който стигна и до съда.

Богданов уточни, че това е вноската за декември, предаде БНТ.  

От "Лукойл" заявиха че не приемат тези изчисления. Спорят тях реалната сумата е с близо 50% по ниска и очакват съдът да реши спора. От НАП посочиха, че рафинерията няма неплатени задължения, но срещу нея се водят съдебни производства. 

"Събраната сума, която е преведена към фонда е малко над 45 млн. лв., като очакваме "Лукойл" да плати разликата до тази сума - над 69 млн. лв. е общата сума, която трябва да заплатена. В момента чакаме решение на съда. Както е известно, ВАС се произнесе миналата седмица, че всъщност няма как да бъде спряно изпълнението на заповедта. Очакваме всеки момент "Лукойл" да ге заплати. Сумата ще бъде изплатена на домакинствата в момента, в който приключи периода, а именно до края на февруари, след като видим какво точно е събрано и може да бъде преразпределено към семействата." – каза Богданов. 

"За нас беше странно, бих казал шокиращо да се определи вноска, която е почти 50% по-висока от тази, която би следвало по закон. Ето защо ние сме обжалвали заповедта на министъра. Съответно този спор очевидно ще се реши в съда. Ние нямаме неплатени данъчни или осигурителни вноски или каквито и да е ликвидни и изискуеми към държавата." - каза Асен Величков , заместник-председател на Надзорния съвет на "Лукойл".

"Лукойл" към днешна дата няма неплатени задължения и всичко, което са имали е платено в срок. С "Лукойл" имаме други производства, които са по реда на ДОПК и т.н., но няма неплатени задължения. Няма натрупани задължения. Всичко е платено в срок срещу тях имаме други спорове." - обяви Румен Спецов - директор на НАП.