Льо Пен призова да се попречи на Макрон да получи мнозинство

Формациите на Макрон и Меланшон са с близки резултати

Бившият кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, чиято партия е представена на парламентарните избори, призова да се попречи на президента Еманюел Макрон да получи мнозинство на втория тур на парламентарните избори на 19 юни.

Първият тур на изборите за Национално събрание (долната камара на френския парламент) се проведе в неделя. Избирателните секции в регионите са приключили работа. По данни на местното министерство на вътрешните работи избирателната активност към 17:00 ч. местно време е била 39,42%.

"Следващата неделя е важно да не позволим на Еманюел Макрон да получи абсолютно мнозинство, което ще му позволи да ни наложи своя антисоциален проект и да прави каквото си иска без вас и дори срещу вас", написа Льо Пен в своя Twitter.

Според екзитполовете лявата коалиция "Нов народен екологичен и социален съюз" (Nupes) на Жан-Люк Меланшон побеждава коалицията "Заедно!" на президента Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори във Франция с 26,2%. Президентската коалиция получава 25,8%, а на трето място е Националното събрание на Марин льо Пен с 19,1%.

Междувременно данните на Министерството на вътрешните работи на страната след обработката на повече от 70% от гласовете показват, че коалицията на Макрон води с 24,29%, докато левият алианс на Меланшон получава 22,61%./БГНЕС